Eggs Benedict met zelfgemaakte hollandaisesaus

  • 1 persoon
  • 25 min
  • waardering 7,7
  • Ontbijt
  • Amerikaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 1 Engelse muffin
  • 1 grote mooie plak gekookte ham
  • voor de hollandaisesaus
  • 175 g boter
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 3 eigelen
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiden

Plaats voor de hollandaisesaus een hittebestendige kom bovenop een pan met zacht kokend water. De kom mag het water niet raken, maar moet wel minstens voor twee derde in de pan hangen. Smelt de boter, laat even rusten zodat de vaste bestanddelen en het water op de bodem liggen en giet de boter ervan af. Houd dit warm op een zeer laag vuur, zodat het niet kan stollen. Giet de azijn en 1 eetlepel water in de kom en voeg al kloppend de eigelen toe. Blijf kloppen, de massa zal verdubbelen en ook dikker worden. Klop totdat je een dikke stabiele massa verkrijgt (3 à 5 minuten). Haal de kom van de pan en voeg nu al kloppend de gesmolten boter toe in een dunne langzame straal. De saus zal dikker worden, als een soort mayonaise. Breng op smaak met het citroensap, zout en peper.

Zet voor de gepocheerde eieren een pan met ruim water op het vuur en voeg er zout en een goede scheut azijn aan toe. Breng dit aan de kook en zet het vuur lager; het water moet tegen het kookpunt blijven (het moet blijven rollen/golven). Breek de eieren een voor een in een klein kopje, houd dit kopje in het hete water en laat voorzichtig het water erin stromen, je ziet het eiwit direct al lichtjes stollen. Kieper voorzichtig het kopje om en laat het ei in het water glijden. Laat pocheren gedurende 3 à 4 minuten, volgens persoonlijke voorkeur. Schep het ei voorzichtig uit het water en spoel in warm water. Laat vervolgens uitlekken op een doek of een dik vel keukenpapier. Eenieder heeft zijn eigen manier om eieren te pocheren, en dit is de mijne. Gebruik vooral verse eieren, het eiwit is vaster en zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft.

Toast de opengesneden muffin, leg de ham erop en plaats er vervolgens de gepocheerde eieren op. Bedek de eieren met de hollandaisesaus.

Je kunt naar hartenlust variëren: gebruik bijvoorbeeld spek of gerookte zalm in plaats van ham. Of misschien iets helemaal anders, als je het maar lekker vindt. Het is ook heel gemakkelijk om dit gerecht vegetarisch te maken. In plaats van ham gebruik je dan twee grote gegrilde champignonhoeden (de eieren passen hier perfect in) of een geroosterde tomaat.

Opmerking

De hoeveelheid Hollandaisesaus is voor 6 eggs Benedict.

Kookboek

Het recept 'Eggs Benedict met zelfgemaakte hollandaisesaus' is afkomstig uit het kookboek...

Ei op het menu

Luc Hoornaert en Kris Vlegels

Eieren zijn onmisbaar in heel wat uiteenlopende bereidingen en je vindt ze terug in alle culturen. Auteur Luc Hoornaert trok op onderzoek uit en verzamelde 60... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Eggs Benedict recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!