Groene quinoasalade
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,7
- Bijgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 g quinoa
- 100 g sperzieboontjes
- 100 g peultjes
- 100 g erwtjes
- 50 g amandelschilfers
- 1 biocitroen
- ½ bosje koriander, fijngehakt
- ½ bosje munt, fijngehakt
- 1 bos lente-uitjes, in ringetjes
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Bereiden
Voeg 200 ml water en wat zout bij de quinoa en breng hem aan de kook. Laat de quinoa zachtjes gaar koken met gesloten deksel tot alle water geabsorbeerd is. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Laat de quinoa afkoelen.
Breng gezouten water aan de kook en kook de sperzieboontjes in 10 minuten gaar. Schep ze uit het water en koel ze af onder koud stromend water.
Voeg nu de peultjes en de erwtjes toe aan het kokende water en kook ze gaar. Koel ze af onder koud stromend water.
Rooster de amandelschilfers in een droge pan. Rasp wat citroenschil.
Vermeng alle groenten en kruiden met de quinoa, roer de olie erdoor en breng het mengsel op smaak met geraspte citroenschil, peper en zout. Strooi de amandelschilfers erover.
Opmerking
Quinoa was het basisvoedsel van de indianen in de Andes. Vreemd dat wij het nu pas beginnen te ontdekken, want het kleine zaadje heeft alleen maar pluspunten. Naast een flinke dosis vitaminen en mineralen bevat het mooi uitgebalanceerde eiwitten. Alle essentiële aminozuren zijn in quinoa aanwezig. Je vindt quinoa in de Wereldwinkel, de biowinkel en sommige supermarkten. Quinoa koken duurt ongeveer even lang als witte rijst koken. Als de zaadjes gaar zijn, komt er een kleine kiem tevoorschijn.
Kookboek
Het recept 'Groene quinoasalade' is afkomstig uit het kookboek...
Veggie voor starters
Miki Duerinck & Kristin Leybaert
Dit kookboek is een gids om anders te leren koken, met groenten in de hoofdrol. Je krijgt een overzicht van wat er allemaal mogelijk is in de vegetarische... lees verder
© Standaard Uitgeverij