Gratin dauphinois

  • 4 personen
  • 100 min
  • waardering 8,3
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml room
  • klontjes boter + extra voor de ovenschaal

Bereiden

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes die niet dikker zijn dan een paar millimeter; dat gaat heel goed met een mandoline. Spoel ze grondig onder de koude kraan (dat is van het grootste belang) en dep ze met een theedoek droog. Leg ze laag voor laag in een ondiepe schaal van aardewerk, die met een teen knoflook is ingewreven en goed beboterd is. Bestrooi met zwarte peper en zout.

Giet er 300 ml room over, leg er wat klontjes boter op en zet de schaal 1½ uur in een matig warme oven (150 °C). Zet de oven gedurende de laatste 10 minuten flink hoog, zodat de aardappelen een mooi goudbruin korstje krijgen.

Dien ze op in de schaal waarin ze zijn klaargemaakt. Een gratin dauphinois komt naar mijn mening het best tot zijn recht als u het gerecht zonder iets erbij opdient, bijvoorbeeld als eerste gang voor gegrild of gewoon gebraden vlees of gevogelte, of voor een koud stuk vlees met een groene salade.

Kookboek

Het recept 'Gratin dauphinois' is afkomstig uit het kookboek...

Elizabeth Davids beste recepten

Elizabeth David

Elizabeth David introduceerde vlak na de Tweede Wereldoorlog zonnige mediterrane gerechten in Engeland. Dankzij de invloed van deze veelgeprezen culinair... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (40 stemmen)

Aardappelgratin recept tips

Reacties op dit recept

  • carlaWeet niet of ik het eens ben met het wassen van de aardappelschijfjes. Als je ze niet wast -heb ik ooit begrepen- blijft er een bindend laagje om de aardappel in takt, en dat is door sommigen bij deze schotel gewenst.

    reageren

  • artinaDit gerecht vraagt veel energie.

    reageren

  • JacquelineZelf maak ik vaak gratin, maar even de aardappels de kook erover en dan duurt het zeker niet lang. Oven hoger zetten , idem met de room, knoflook en ook lekker is om kaas toe te voegen, de massa in beboterde schaal en als laatst nog gemalen kaas royaal over de schaal met aardappels verdelen. Schaal op 180 graden en de laatst 5min op 250 voor krokant korstje alles in 25 min.

    reageren

  • hermienLijkt me erg lekker, ga het zeker ook een keer uitproberen. Welke room kan ik daar het beste voor gebruiken?

    reageren

  • gerdaIk gebruik de helft volle room en de helft volle melk. Deze tesamen even laten opkoken en dan over de aardappelschijfjes gieten.

    reageren

  • JacquelineGisteren heb ik een reactie geplaatst, maar ben 't volgende vergeten door de room (culinaire room van campina) 2 eieren, de gemalen kaas 48+ , dat goed klutsen peper erbij en evt knoflook of knoflookpoeder gaat ook goed. * Tip: Prik met een schone vork in het midden van de schaal massa goed gestold merk je dat dat er niks aan de vork is geplakt.

    reageren

  • MirnaDie met culinaire room van campina en kaas en knoflook, eieren is echt heel lekker, maar wel machtig. Ondanks dat blijf ik ervan eten.

    reageren

  • GerdaIk maak deze schotel al jaren maar mix room, knoflook, een snufje tijm en eieren door elkaar, hup er overheen en langzaam in de oven laten garen zoals beschreven, heerlijk.

    reageren

  • roosZijn dat dan ook dauphinoise aardappelen met die eieren daarin en hoe lang moet dat dan in de oven en bakken die eieren dan niet aan?

    reageren

  • carlaJammer, die toevoeging van eieren. Maakt het voor mij tot een totaal andere schotel qua smaakervaring.

    reageren

  • BarberaEieren doe ik er ook niet bij, maar laat de room even trekken op een zacht vuur met knoflook en flinke hand tijm. Dat over de aardappelen en natuurlijk kaas. Heerlijk, heel verfijnd! Barbera

    reageren

  • MartinIk was de schijfjes aardappel nooit en voeg er stukjes fijn gesneden gerookt spek aan toe, tot nu toe niks anders dan lof gehad met dit recept.

    reageren