Aardappeltaart met gezouten vis, room en marjolein

6 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 4 tot 6 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte marjolein, plus een paar marjoleintakjes om te garneren (optioneel)
  • 500 ml double cream of volle slagroom
  • 300 tot 400 g grondig geweekte gezouten koolvis- of kabeljauwfilets, zonder huid en in kleine stukjes

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van 2 tot 3 cm. Leg de plakjes in een grote kom, voeg de uien, knoflook, marjolein en voldoende zwarte peper toe (zout is wellicht niet nodig aangezien de vis al zout is). Doe de room in een kleine pan en breng op middelhoog vuur aan het sudderen. Schenk de hete room over de aardappels en meng goed door elkaar.

Leg een laag aardappels dakpansgewijs op de bodem van een ronde ovenschaal van ongeveer 20 tot 25 cm doorsnee en 5 cm diep. Strooi er wat stukjes vis over, vervolgens weer een laag aardappels. Ga zo door tot alle vis op is en eindig met een laag aardappels. Schenk de room die is achtergebleven in de kom over de aardappels. Garneer eventueel met een paar takjes marjolein, dat ziet er erg leuk uit en de takjes worden in de oven droog krokant.

Zet de aardappel-vistaart 1 uur in de oven tot de aardappels gaar zijn, de bovenste laag goudbruin is en de saus borrelt. Druk de aardappels tijdens het bakken een paar keer stevig aan met een spatel. Haal de schaal uit de oven en laat even staan. Het gerecht is veel lekkerder, en nog altijd goed warm, als je het 30 minuten laat rusten. Serveer met een groene salade of gestoomde, paarse broccolini.

Opmerking

'Dit is zo'n heerlijke maaltijd en zoveel meer dan alleen aardappels en vis. Je kunt de gedroogde, gezouten vis eruit laten en aan de buitenkant zou het gerecht er nog haast net zo uitzien, maar onder de krokante, gekaramelliseerde aardappels zou het niet dezelfde intensiteit hebben waar de gezouten koolvis voor zorgt. Om je eigen gezouten vis te maken, dek je een grote visfilet (koolvis, kabeljauw of een andere witvis) af met fijn zout en leg je hem 48 uur in de koelkast. Was daarna het zout van de vis en hang hem op een koude, luchtige plek te drogen (een veranda, afdak of schuur is perfect). De vis hangt daar een paar weken, zelfs maanden. Ik doe dit vaak in de herfst of winter wanneer er niet zoveel vliegen zijn. Wanneer je de vis wilt gaan gebruiken, week hem dan 12 tot 18 uur in vers, koud water (verschoon het water een paar keer).' - Gill Meller

Kookboek

Het recept 'Aardappeltaart met gezouten vis, room en marjolein' is afkomstig uit het kookboek...

Gather

Gill Meller geeft met 'Gather' zijn visitekaartje af en laat ons zien dat de natuur waarin hij woont en werkt in al zijn facetten zijn inspiratiebron is. En dat zie

... lees verder

© Good Cook

Aardappeltaart tips