Frites met 3 soorten mayonaise

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 13 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de groene mayonaise met knoflook
  • ½ theelepel fijngehakte knoflook
  • 1 of 2 royale snuffen fijn zeezout
  • 1 eetlepel fijngehakte kruiden, zoals basilicum, peterselie, dragon, bieslook of kervel
  • 3 eetlepels mayonaise
  • voor de pikante mayonaise
  • 3 eetlepels mayonaise
  • ¼-½ theelepel sriracha- of Aziatische chili-knoflooksaus
  • 1 of 2 royale snuffen fijn zeezout
  • voor de mayonaise met gerookt paprikapoeder
  • 3 eetlepels mayonaise
  • ½ theelepel vers citroensap
  • 1/8 theelepel Pimenton de la Vera
  • 1 of 2 royale snuffen fijn zeezout
  • voor de frites
  • 900 g King Edward- of Desirée-aardappelen, geschild, gewassen en drooggedept
  • 1 liter plantaardige olie
  • zeezoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper

Bereiden

Gebruik voor de groene mayonaise met knoflook de zijkant van je mes en het lemmet om de knoflook en het zout afwisselend fijn te hakken en voorzichtig door elkaar te schrapen tot je een knoflookpasta hebt. Roer de pasta en de kruiden door de mayonaise. Voeg naar smaak zout toe.

Roer voor de pikante mayonaise en de mayonaise met gerookt paprikapoeder alle ingrediënten voor de beide soorten in aparte kommen door elkaar. Dek alle drie de soorten mayonaise af en zet in de koelkast terwijl je de frites maakt.

Snijd de aardappelen met een handrasp of koksmes in schijfjes van 3 mm dik. Dep de schijfjes droog met keukenpapier en snijd ze vervolgens in staafjes van 3 mm dik. Snijd de lange staafjes uit het midden van de aardappel doormidden. Dep de aardappelstaafjes goed droog.

Verhit de olie in een diepe braadpan tot 160 °C; je kunt dit aflezen op een frituurthermometer. Frituur de aardappelstaafjes in 5 porties gedurende ongeveer 5 minuten per portie tot ze lichtgoudgeel van kleur zijn (laat de olie tussen de verschillende porties weer opwarmen tot 160 °C). Doe over op de bakplaat om te laten uitlekken. Breng op smaak met peper en zout, en serveer met de mayonaise.

Extra benodigd

Fituurthermometer

Opmerking

Maak de mayonaise eerst, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Je kunt alle drie de soorten maken, of een dubbele of zelfs driedubbele portie van een van de drie soorten. De frites uit dit recept zijn mooi dun: ze zijn dus snel klaar en je hoeft ze geen tweede keer te bakken.

Kookboek

Het recept 'Frites met 3 soorten mayonaise' is afkomstig uit het kookboek...

Kip uit de oven

Gebraden kip uit de oven is het ideale gerecht: het kost weinig tijd en moeite en ziet er ook nog eens fantastisch uit. In dit bijzondere kookboek onthult Mindy Fox... lees verder

© Uitgeverij Becht

Patat - friet tips