Basiscake

12 plakken
bereiden

waardering 9obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g suiker
  • 200 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
  • 1 theelepel vanille-extract en/of ½ citroen, rasp
  • ¼ theelepel zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 g bloem
  • 1½ theelepel bakpoeder

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 cm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 55-70 minuten gaar.

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Extra benodigd

Cakevorm van 25 cm, bakpapier

Tips

Het is al zo vaak gezegd, maar vooral bij het bakken van cakes heel erg belangrijk! Open de oven tijdens het bakken niet. Door de koude lucht die dan in de oven komt, kan de cake inzakken en dat wil je niet. Enkele minuten voor het einde van de aangegeven baktijd kun je de oven wel kort openen om de cake op zijn gaarheid te testen. De cake heeft dan genoeg stevigheid waardoor hij niet zo snel meer inzakt.

Opmerking

'Dit is de basis der cakes en het is tevens de cake die mijn moeder vroeger bij ons thuis wekelijks bakte. Ik vond het geweldig om zittend op het aanrecht mee te kijken hoe zij deze cake maakte en natuurlijk om daarna de beslagkom uit te likken. In het Frans heet deze cake quatre-quarts, wat gelijk de verhoudingen van dit cakerecept verklapt: van de vier hoofdingrediënten (boter, suiker, eieren en bloem) worden precies dezelfde hoeveelheden gebruikt.' - Rutger van den Broek

Kookboek

Het recept 'Basiscake' is afkomstig uit het kookboek...

Masterclass Cakes

In 'Masterclass Cakes' laat Rutger van den Broek aan de hand van 40 recepten zien dat je met cake oneindig kunt variëren: van tijdloze klassiekers als bitterkoekjescake en marmercake tot fruitige recepten als frisse citroencake en olijfoliecake met mandarijn

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Cake tips

Reacties op dit recept

  • Hans Het is een zeer eenvoudig recept en goed te volgen voor een echte leek, zoals ikzelf. Samen met mijn driejarige dochter was het goed te doen voor ons beiden.