Battenberg cake
bereiden
Ingrediënten
- 175 g boter, kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 175 g fijne suiker
- 3 eieren
- 1 theelepel bloem
- 130 g bloem + extra om te bestuiven
- 35 g amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- natuurlijke roze kleurstof
- 3-4 eetlepels abrikozenjam
- 400 g marsepein
Bereiden
Verwarm je oven voor op 180 °C en bereid de bakvorm voor. Breng een dunne laag boter aan met een opgevouwen vel keukenpapier en verdeel mooi tot in de hoeken van de bakvorm. Breng een strook bakpapier aan in de bakvorm die twee zijkanten bedekt en aan de twee bovenkanten iets uitsteekt zodat je het gebak na het bakken makkelijker uit de vorm kunt halen. Bestuif de vorm met bloem, houd de vorm boven je werkbank of gootsteen en klop op de vorm om het teveel aan bloem te verwijderen.
Doe de boter en suiker in een kom en klop dit tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en klop het mengsel daarbij goed door na elk ei zodat het volledig opgenomen is door de massa alvorens het volgende ei toe te voegen. Voeg het laatste ei toe met een theelepel bloem om te voorkomen dat het mengsel schift.
Voeg de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder toe en meng goed. Verdeel het beslag in tweeën. Voeg kleurstof toe aan de ene helft en giet in de klaargemaakte bakblikken. Bak 25-30 minuten in het midden van de oven.
Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld, snijd je balkjes van 3 x 3 cm van elk uit en zorg je ervoor dat ze mooi vierkant en allemaal gelijk zijn. Als je een Battenberg-blik hebt, kun je deze stap overslaan en enkel bijsnijden waar nodig.
Warm de abrikozenjam licht op, smeer een kleine hoeveelheid op de zijkanten van de cakes, waar je ze aan elkaar moet lijmen om het iconische glas-in-loodraameffect te creëren.
Rol nu de marsepein uit tot 4-5 mm dikte, wat je maar wilt, dik of dun. Bestrijk het vel marsepein met de jam, plaats de gemonteerde cake erop, snijd de marsepein bij en wikkel hem om de cake. Snijd aan beide kanten het uiteinde van de cake af voor een nette afwerking.
Extra benodigd
Battenberg-blik of een cakevorm van 22 x 15 cm
Opmerking
'De eerste Battenberg cake verscheen in Frederick Vine's Saleable Shop Goods for Counter-tray and Window uit 1898 en had negen panelen in plaats van vier. Vermoedelijk zijn het vier panelen geworden toen de grote cakefabrikanten de cake op industriële schaal begonnen te bakken in de 20ste eeuw. Mrs. Marshall, een voorname kookboekenschrijfster, uitgeefster van haar eigen magazine en eigenares van een winkel met kooktoestellen die ze zelf uitvond, geeft in 1898 een recept voor een cake die er precies hetzelfde uitziet maar een andere naam heeft. Zij geeft smaak aan haar marsepein door Maraschino-likeur toe te voegen. Voor deze cake bestaan speciale bakvormen waarmee je mooi vier balkjes cake bakt die je enkel maar moet bijsnijden. Als je deze vorm niet hebt dan maak je twee cakes in afzonderlijke vormen of één cake in een grotere vorm waarin je een dam bouwt voor het deeg met zilverfolie.' - Regula Ysewijn
Kookboek
Het recept 'Battenberg cake' is afkomstig uit het kookboek...
Brits bakboek
Regula Ysewijn
In 'Brits bakboek' geeft Regula Ysewijn haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn