Cake met olijfolie en gekonfijte gember
bereiden
Ingrediënten
- 3 eieren
- 200 g bloem
- 150 ml verse volle melk op kamertemperatuur
- 100 ml olijfolie (uit Toscane)
- 60 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- 10 g gistpoeder
- 1 volle theelepel natriumbicarbonaat ('zuiveringszout', drogist)
- 12 zwarte olijven, in plakjes
- 30 g gekonfijte gember, in dunne reepjes
- voor de pesto van groene olijven
- 60 g groene olijven zonder pit
- 10 g amandelen, hele of in staafjes
- olijfolie
Bereiden
Bereid de pesto door de groene olijven met de amandelen te mixen op de pulseerstand, terwijl je heel geleidelijk de olijfolie erbij schenkt. Het resultaat moet een dikke, niet te olieachtige, wat korrelige pasta zijn. Dek de kom af met plasticfolie en zet de pesto zolang in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop in een kom de eieren met de bloem. Schenk geleidelijk de melk en de olijfolie erbij. Klop de parmezaan, de pesto, een mespuntje zout en een mespuntje versgemalen peper erdoor. Klop aan het eind het gistpoeder en natriumbicarbonaat erdoor. Klop het geheel tot een glad beslag is ontstaan.
Schenk de helft van het beslag in een ingevette cakevorm. Strooi de zwarte olijven en de gember erover en schenk de rest van het beslag in de vorm.
Bak de cake 45 minuten. Een in het midden gestoken cocktailprikker moet er schoon uitkomen. Is dit niet het geval, bak de cake dan nog 5 minuten.
Laat de cake wat afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Extra benodigd
Keukenmachine, plasticfolie, cakevorm
Olijfolie
'Welke olijfolie past bij gekonfijte gember, die zowel zoet als pittig is? Het woord pittig brengt me meteen in Toscane, waar de drie belangrijkste autochtone olijfoliesoorten frantoio, leccino en moraiolo zijn. Voor mijn cake heb ik gekozen voor een olijfolie die alle drie bevat (waarvan 50% frantoio, de meest expressieve), een heel elegante olijfolie met een schitterende goudkleur met een groene gloed. Deze sierlijkheid wordt bevestigd in de neus, door de zeer aangename aroma’s van kruiden en pijnboompitten; in de mond bekleden zachte en zijdeachtige smaken en texturen het gehemelte, dat al snel wordt geprikkeld door een vleugje bitter en pit.' - Alba Pezone
Kookboek
Het recept 'Cake met olijfolie en gekonfijte gember' is afkomstig uit het kookboek...
De Italiaanse kookschool
Alba Pezone
Met deze box met 3 boeken waant iedere thuiskok zich een Italiaanse chef-kok. Deel 1 'Reis door Italië' neemt de lezer mee op een culinaire reis door Italië
... lees verder © Uitgeverij TerraCake tips
Reacties op dit recept
- Berrie Waarom moet de olijfolie uit Toscane komen? Is ie gladder ofzo?