Cake voor bij de koffie
bereiden
Ingrediënten
- 150 ml lichte olijfolie, koolzaad- of zonnebloemolie, plus 1 theelepel voor het invetten
- 250 g bloem
- 250 g fijne kristalsuiker
- 3 theelepels bakpoeder
- 150 g yoghurt
- geraspte schil van 1 biologische citroen
- geraspte schil van ½ biologische grapefruit of ½ biologische sinaasappel
- ½ theelepel vanillepasta
- 3 eieren
- 1½ eetlepel poedersuiker, voor het bestrooien
Bereiden
Verwarm eerst de oven voor tot 180 °C hetelucht / 200 °C elektrisch. Vet een springvorm van 23 cm met een bakkwastje in met olie.
Doe vervolgens de bloem, suiker en het bakpoeder in een grote mengkom. Gebruik een vork of garde om alle ingrediënten grondig door elkaar te mengen om ervoor te zorgen dat het bakpoeder gelijkmatig wordt verdeeld.
Voeg daarna de yoghurt, olie, citrusschil en vanille toe. Breek de eieren boven de kom en roer tot ze net gemengd zijn.
Giet het beslag in de ingevette vorm en bak 35 minuten in de oven of tot de bovenkant veerkrachtig aanvoelt. Zet de cake, terwijl hij nog warm is, op een groot bord en zeef de poedersuiker erover. Laat 10 minuten afkoelen.
Deze cake blijft een paar dagen goed in een luchtdichte trommel. Geniet ervan met een donkere espresso.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 23 cm)
Opmerking
Deze cake - geïnspireerd door de prachtig eenvoudige ontbijtcakes die je in heel Italië vindt - is voor mij het perfecte baksel om halverwege de ochtend van te genieten met een kopje sterke espresso. Het geheim van het goudgele kruim zit 'm in het gebruik van koudgeperste koolzaadolie of lichtgroene olijfolie - maar gewone zonnebloem- of plantaardige olie geeft net zo'n lekker resultaat. Trouwens: hoe leuk is het dat je er als volwassene voor kunt kiezen om taart te eten als ontbijt?!
Kookboek
Het recept 'Cake voor bij de koffie' is afkomstig uit het kookboek...
Bak & relax
Jessica Elliott Dennison
Heerlijke hartige en zoete lekkernijen in een handomdraai op tafel zetten? Dat lukt met 'Bak & relax' van Jessica Elliott Dennison. In dit sfeervolle bakboek staan allerlei makkelijke hartige en zoete recepten waarmee je met weinig inspanning
... lees verder © Uitgeverij Becht