Honingraatcake (Bika ambon)
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 350 ml kokosmelk
- ½ theelepel koenier
- 10 kaffirlimoenblaadjes
- 3 pandanbladeren, geknoopt
- 180 g suiker
- 180 g tapiocameel
- 7 g (zakje) droge gist
- 2 theelepels patentbloem
- 4 eieren (M), losgeklopt
- 1 eetlepel ongezouten roomboter, gesmolten + extra
Bereiden
Schenk de kokosmelk samen met de koenier, kaffirlimoenblaadjes, de pandan, suiker en ½ theelepel zout in een steelpan. Verwarm het mengsel onder af en toe roeren maar laat het niet koken. Als de suiker opgelost is, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen tot lauwwarm (niet koud).
Meng in een kom het tapiocameel met de gist en het patentbloem.
Verwijder de pandanbladeren uit het kokosmelkmengsel en roer het lauwwarme mengsel door het bloemmengsel tot een glad beslag. Bedek de kom en laat het 20 minuten rusten.
Roer het beslag even rustig door met een handgarde en voeg de eieren toe en daarna de gesmolten boter. Bekleed de kom met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
Neem intussen een pan met antiaanbaklaag en dikke bodem, bijvoorbeeld een wok of hapjespan. Vet deze goed in met roomboter.
Roer na 1 uur het beslag rustig door met een garde en schenk het mengsel in de koude pan. Zet de pan op het fornuis op laag tot half lage temperatuur en bak de cake gaar in ongeveer 40 tot 45 minuten. Controleer de gaarheid met een satéprikker, deze mag vettig maar niet nat zijn. Zo gauw als de bovenkant van de cake droog lijkt (ongeveer na 40 minuten), zet je een deksel op de pan gedurende de laatste 5 minuten. Serveer de bika ambon op kamertemperatuur.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 24 cm)
Opmerking
Als ik aan deze cake denk, brengt het een golf van frustratie met zich mee. Ik wilde het eigenlijk al meenemen in 'Bersama' want ik word er vaak naar gevraagd, maar de cake is een beetje lastig te maken. Op zich zijn de stappen niet moeilijk en toch lukte het mij de ene keer wel en de andere keer niet. Dit recept kan je bijna een hack noemen. Ik heb korte metten gemaakt met de 3 tot 5 uur durende rijstijd, het maken van een apart gistmengsel en het gedoe van eerst met onderwarmte bakken en daarna verzetten naar het midden van de oven en boven- en onderwarmte verder bakken. Sterker nog, ik gebruik helemaal geen oven! Ik heb net zo lang geknutseld om een eenvoudige variant te maken voor op het fornuis. Dus bij deze. Het is geen hoge cake maar een lage variant, wat ik trouwens al lekkerder vind vanwege de intense smaak. Nog iets over de smaak. De meest gebruikelijke combinaties in deze cake zijn koenier, kaffirlimoenblaadjes, sereh en soms gember. Ik doe er pandan bij vanwege de milde ondertoon, maar de basis qua smaakcombinatie is in ieder geval koenier en kaffirlimoen. Voor de rest mag je vooral doen wat je lekker vindt.
Kookboek
Het recept 'Honingraatcake (Bika ambon)' is afkomstig uit het kookboek...
Manis
Francis Kuijk
'Manis' verenigt is het ultieme bakboek vol met zoete Indische lekkernijen. Na 'Basisboek Indonesisch' en 'Bersama' dompelt Francis Kuijk je onder in feestelijke taarten, koek en cakejes, snoepwaar, snacks en desserts. Naast de overbekende spekkoek
... lees verder © Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen