Kabocha-kurkumacake
bereiden
Ingrediënten
- kokosolie, om in te vetten
- 40 g gepelde pompoenpitten
- 200 g bloem
- 1½ theelepel (= 6 g) bakpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- ¾ theelepel (= 2 g) koosjer zout of grof zeezout
- ½ theelepel garam masala
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 g plus 2 eetlepels suiker
- 120 ml (= 110 g) koudgeperste kokosolie, iets verwarmd om hem vloeibaar te maken
- 240 ml (= 230 g) gepureerde geroosterde kabocha (blik)
Bereiden
Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de bodem en wanden van het cakeblik in met kokosolie. Bekleed de bodem en lange kanten met een vel bakpapier, laat aan iedere kant een stuk van ongeveer 5 cm overhangen en zet het bakblik opzij.
Verdeel de pompoenpitten over een kleine bakplaat met opstaande rand en rooster ze 5 tot 7 minuten, schud ze halverwege de bereidingstijd, tot ze goudbruin en opgezwollen zijn en gaan 'poppen'. Zet ze opzij om af te koelen.
Klop in een grote kom de bloem, het bakpoeder, de kurkuma, het zout en de garam masala door elkaar. Zet de kom opzij.
Klop in een andere grote kom de eieren los. Voeg de ahornsiroop, het vanille-extract en 150 g suiker toe en klop 30 seconden krachtig tot het mengsel glad en iets dikker is. Schenk langzaam, al kloppend, de kokosolie erbij tot hij volledig is opgenomen. Roer de gepureerde kabocha erdoor en klop tot een glad mengsel (een paar stukjes zijn oké).
Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk hier het kabocha-mengsel in. Klop voorzichtig tot een glad beslag zonder droge plekken. Spatel de pompoenpitten erdoor.
Schep het beslag in het geprepareerde cakeblik en strijk de bovenkant glad. Bestrooi het beslag met de overgebleven twee eetlepels suiker. Bak de cake 55 tot 65 minuten tot de bovenkant gerezen en gescheurd is en een prikker die in het midden wordt gestoken er schoon uit komt. Laat de cake minstens 20 minuten afkoelen in het bakblik. Steek een schilmesje of paletmes langs de korte zijkanten tussen de cake en het bakblik. Gebruik het bakpapier om de cake uit het bakblik te tillen en laat hem volledig afkoelen op een taartrooster. De cake is, goed verpakt en op kamertemperatuur bewaard, maximaal 4 dagen houdbaar.
Extra benodigd
Cakeblik (11,5 x 21,5 cm gemeten over de bovenkant), bakpapier
Tips
Voel je vrij om de garam masala weg te laten als je het niet kun vinden (of als je de smaak niet lekker vindt) en gebruik 1½ theelepel kaneel als vervanging. Gebruik ontgeurde kokosolie of zonnebloemolie als je niet van de smaak van kokos houdt. Vervang de kabocha door een gelijke hoeveelheid pompoenpuree uit blik om hier een recept zonder voorbereidingen van te maken. Je kunt ook gepureerde geroosterde zoete aardappels gebruiken. Het is normaal dat de kokosolie weer vast wordt zodra het in contact komt met het ei-suikermengsel, en er klontjes ontstaan (dit kan gebeuren als de eieren nog een beetje koud zijn). Eventuele klontjes smelten in de oven.
Kookboek
Het recept 'Kabocha-kurkumacake' is afkomstig uit het kookboek...
Banketbakker
Claire Saffitz
'Banketbakker' is het perfecte bakboek voor iedereen! Claire Saffitz, banketbakker en bekend van YouTube-kanaal Dessert Person en Bon Appétit, spreekt met 'Banketbakker' zowel de beginnende als gevorderde thuisbakker aan
... lees verder © Good Cook