Klassieke Engelse kerstcake
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het weken
- 450 g krenten
- 175 g sultana's
- 175 g rozijnen
- 50 g gehakte gekonfijte kersen
- 50 g gehakte gemengde gekonfijte citrusschillen
- 100 ml brandy
- voor de cake
- 225 g patentbloem
- ¼ afgestreken theelepel nootmuskaat, vers geraspt
- ½ afgestreken theelepel mixed spice (alternatief: gelijke delen koekkruiden en vijfkruidenpoeder)
- 225 g bruine basterdsuiker
- 4 grote eieren
- 1 dessertlepel donkerbruine stroop
- 225 g smeerbare boter
- 50 g gehakte amandelen (met velletje)
- geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel
- armagnac of brandy, om de cake te 'voeden'
- 100 g hele geblancheerde amandelen (alleen als je niet van plan bent het gebak te glazuren)
Voorbereiden
De ingrediënten voor de vulling moet je de avond voor je gaat bakken in de week zetten. Doe alle zuidvruchten in een kom en meng ze met de brandy. Laat alles minstens 12 uur weken.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 140 °C / gasstand 1.
Zeef de bloem, ½ theelepel zout en de specerijen in een heel grote, wijde beslagkom. Voeg suiker, eieren, stroop (verwarm hem eerst, dat werkt makkelijker) en boter toe en klop alles met een elektrische handmixer tot een glad, luchtig beslag. Spatel geleidelijk de geweekte vruchten erdoor, de gehakte amandelen en tot slot de citroen- en sinaasappelrasp.
Vet een ronde bakvorm (Ø 20 cm) met losse bodem in, bekleed de bodem en rand met bakpapier. Bind rond de vorm een dubbele laag bruin papier, voor extra bescherming.
Schep met een grote lepel het beslag in de voorbereide bakvorm en verdeel het gelijkmatig met de bolle kant van de lepel. Als je niet van plan bent het gebak te decoreren met marsepein en glazuur, verdeel dan voorzichtig de geblancheerde amandelen in cirkels over de bovenkant.
Neem tot slot een dubbele laag bakpapier met een muntgroot gat in het midden en leg dat niet op het beslag, maar op de uitstekende rand van het bruine papier. Bak de cake 4 uur op het onderste rooster in de oven tot hij veerkrachtig aanvoelt in het midden als je er licht op drukt. Soms duurt het 30-45 minuten langer, maar kijk hoe dan ook pas na 4 uur in de oven.
Laat de cake afkoelen in de bakvorm en laat hem daarna verder afkoelen op een taartrooster. Als hij koud is, 'voed' je hem door met een cocktailprikker kleine gaatjes in de bodem en de bovenkant te prikken en hem te overgieten met een paar eetlepels armagnac of brandy. Wikkel hem dan in aluminiumfolie bekleed met bakpapier en bewaar hem in een luchtdichte trommel. Je kunt hem nu af en toe 'voeden' tot je hem gaat bekleden of eten.
Extra benodigd
Mixer, bakvorm (Ø 20 cm), bakpapier, aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Klassieke Engelse kerstcake' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het bakken
Delia Smith
'Delia's Book of Cakes' werd in 1977 voor het eerst uitgebracht en is na 35 jaar nog steeds een fenomeen. Om dit succes te vieren én mee te gaan met de tijd
... lees verder © Uitgeverij TerraCake tips
Reacties op dit recept
-
Olga
Heeft iemand deze Kerstcake weleens gemaakt. Er moet 450 g krenten, 175 g sultana's en 175 g rozijnen en nog het een en ander in. Vraag me af of 450 g krenten wel goed aangegeven is in het recept. Bij elkaar 800 g krenten en rozijnen lijken mij erg veel.
- pien De verhoudingen kloppen wel, maar het resultaat is wel een klassiek 'machtige' Engelse kerst pudding. Zeg maar eentje uit de oude doos.