Pistachecake met suikersiroop
bereiden
Ingrediënten
- voor het beslag
- 130 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
- 150 g suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- ¼ theelepel zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 60 g bloem
- 125 g griesmeel
- 75 g pistachenoten, fijngemalen
- 2 theelepels bakpoeder
- voor de suikersiroop
- 150 g suiker
- 200 ml water
- 1 sinaasappel
- 2 kaneelstokjes
- verder nodig
- 30 g pistachenoten, fijngehakt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een ronde springvorm van 24 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel na ieder ei goed door. Meng er vervolgens de bloem, het griesmeel, de pistachenoten en het bakpoeder door. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
Doe terwijl de cake in de oven staat de suiker met het water voor de suikersiroop in een steelpan. Schil met een dunschiller vier slierten van de sinaasappelschil af en voeg deze samen met de kaneelstokjes toe aan het suikerwater. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Pers het sap uit een halve sinaasappel en voeg dit toe aan de suikersiroop.
Verdeel de warme suikersiroop lepel voor lepel over de nog warme cake. Omdat de cake nog warm is, wordt alle siroop goed opgenomen. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Garneer de cake met de pistachenoten.
Extra benodigd
Springvorm van 24 cm, bakpapier
Opmerking
'Deze cake wordt direct na het bakken overgoten met een warme suikersiroop. Dit geeft de cake een heerlijke, smeuïge textuur en fijne smaak. Serveer deze cake ook eens als dessert met een bolletje vanille-ijs!' - Rutger van den Broek
Kookboek
Het recept 'Pistachecake met suikersiroop' is afkomstig uit het kookboek...
Masterclass Cakes
Rutger van den Broek
In 'Masterclass Cakes' laat Rutger van den Broek aan de hand van 40 recepten zien dat je met cake oneindig kunt variëren: van tijdloze klassiekers als bitterkoekjescake en marmercake tot fruitige recepten als frisse citroencake en olijfoliecake met mandarijn
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld