Plaatcake met bosvruchten
bereiden
Ingrediënten
- voor de kruimels
- 135 g bloem
- 90 g witte basterdsuiker
- snuf zout
- 90 g boter, koud
- voor het beslag
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g witte basterdsuiker
- 1 limoen, rasp
- 1 theelepel vanille-extract
- ΒΌ theelepel zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 250 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 75 g zure room
- 300 g blauwe bessen (diepvries), ontpitte kersen, frambozen en bramen
- voor het serveren
- poedersuiker
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 23x30 cm met bakpapier.
Meng voor de kruimels de bloem, basterdsuiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Zet de deegkruimels in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.
Doe de boter, witte basterdsuiker, limoenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag en meng er tot slot de zure room door. Schep het beslag in de vorm en verdeel het fruit daarover. Bestrooi dit met de kruimels en bak de plaatcake in 50-60 minuten goudbruin en gaar.
Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.
Extra benodigd
Bakvorm van 23 x 30 cm, bakpapier
Opmerking
'Een zomerse picknick is niet compleet zonder deze heerlijke plaatcake. Neem hem dus mee in je picknickmand en geniet met volle teugen van het leven!' - Rutger van den Broek
Kookboek
Het recept 'Plaatcake met bosvruchten' is afkomstig uit het kookboek...
Masterclass Cakes
Rutger van den Broek
In 'Masterclass Cakes' laat Rutger van den Broek aan de hand van 40 recepten zien dat je met cake oneindig kunt variëren: van tijdloze klassiekers als bitterkoekjescake en marmercake tot fruitige recepten als frisse citroencake en olijfoliecake met mandarijn
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld