Spekkoekcake
bereiden
Ingrediënten
- 350 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g witte basterdsuiker
- 100 g poedersuiker
- 6 eieren, losgeklopt
- 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 100 ml melk
- 20 g spekkoekspecerijen (kant-en-klaar)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Klop met de hand- of standmixer de boter met de basterdsuiker en de poedersuiker luchtig. Voeg geleidelijk de eieren toe en meng goed. Spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en de melk erdoor.
Schenk een kwart van het beslag in een andere kom en breng het op smaak met de spekkoek-specerijen.
Ver een cakevorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel 3 eetlepels specerijenbeslag over de bodem van de cakevorm. Schenk er een derde deel naturel beslag op. Herhaal nog twee keer om zo een gemarmerd effect te krijgen.
Bak de cake 50 minuten in het midden van de oven. Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Zit er geen cakebeslag aan, dan is de cake gaar. Neem uit de oven en laat 30 minuten afkoelen in de vorm. Los de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op het taartrooster.
Extra benodigd
Hand- of standmixer, bolzeef, cakevorm (25 cm)
Opmerking
Als ik hier zou schrijven dat mijn oma deze cake maakte als er onverwacht bezoek kwam, dan zou ik liegen. Er kwam altijd bezoek, maar dat was altijd onaangekondigd. Deze cake maakte ze als ze al de hele dag in de keuken had gestaan en toch nog 'even snel' iets wilde bakken.
Kookboek
Het recept 'Spekkoekcake' is afkomstig uit het kookboek...
Toko Lo
Lola van Ruler
Met eerbied voor de geschiedenis, een trotse blik vooruit en een mengkom en garde in de hand deelt Lola haar Indische roots - en daarmee die van de ruim 350.000 Indische Nederlanders - aan de hand van recepten voor zoet en hartig gebak
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Mitchell van Voorbergen