Jamie Oliver: de perfecte zoete pompoentaart

12 personen
bereiden
wachten

waardering 8,1obv 14 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de deegbodem
  • 250 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
  • 50 g poedersuiker
  • 125 g ongezouten, koude boter van goede kwaliteit, in kleine blokjes
  • 1 groot ei, liefst vrije uitloop of biologisch, geklutst
  • een scheutje melk
  • olijfolie, om de springvorm mee in te vetten
  • voor de vulling
  • 1 pompoen van 500 g, geschild, zonder zaadjes en in blokjes van 2 cm
  • 500 ml volle melk
  • 200 g lichtbruine, fijne tafelsuiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
  • 2 grote eieren, liefst vrije uitloop of biologisch

Bereiden

Het deeg kun je met de hand of in een keukenmachine maken. Zeef vanaf enige hoogte de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter met je vingers door het droge mengsel tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Doe er het ei en de melk bij en kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed niet te lang door, anders wordt de bodem elastisch en taai in plaats van kruimelig en krokant.

Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon werkvlak, en druk de bal uit tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm met antiaanbaklaag van 25 cm in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je deegroller met bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Wikkel het deeg om de deegroller en rol het boven de springvorm af. Druk het deeg ook goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).

Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.

Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit (bewaar voor een volgende keer) en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C (gasovenstand 3).

Kluts de 2 eieren, doe ze bij het pompoenmengsel en maal alles nogmaals goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig. Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk!

Extra benodigd

Keukenfolie, springvorm (Ø 25 cm), deegroller, staafmixer, bakpapier

Opmerking

'Dit prachtige dessert, of tenminste een bepaald element ervan, kwam ik tegen in een fantastisch klein restaurantje genaamd Lou Bourdie in het dorpje Bach. Monique, de alleraardigste eigenaresse van de zaak, had een grote plaat heerlijk pompoendessert klaargemaakt, dat ze in kleine, vierkante stukjes aan haar gasten serveerde. Het langzaam gegaarde, zoete pompoenmengsel had wel iets van een rustieke crème caramel, en was zo overheerlijk dat ik het niet kon laten er een eigen versie van te maken. Ik gebruik een deegbodem, omdat ik het contrast tussen het kruimelige deeg en de fluweelzachte vulling echt geweldig vind. Smullen!' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: de perfecte zoete pompoentaart' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's reizen

'Jamie's reizen' is Jamie's persoonlijke ontdekking van fantastische recepten uit zes verschillende landen. Het is een spannend kookboek vol avontuur, met... lees verder

© 2011 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Pompoentaart tips

Reacties op dit recept

  • Leonie Deze taart is echt heerlijk! Een verfijnd zoete en romige smaak en een zachte structuur. Bij mij was alleen de bodem niet zo krokant geworden omdat ik niet genoeg rijst had om blind te bakken.
  • liesbeth Super veel succes mee gehad, wat een verukkelijke taart. Even wat werk maar dan heb je ook wat. Ik heb 'm ook in stukjes gesneden met wat creme fraiche erop.
  • Mellanie Wat voor een pompoen moet je hier voor gebruiken?
    • Carola Gewoon een oranje pompoen, op dit moment verkrijgbaar bij de Albert Heijn!
  • Maurice Die ga ik zaterdag ook eens maken
  • alberje Heerlijk.
  • Anjo Het nam meer tijd in beslag dan was beschreven. Het afkoelen duurt een tijdje. Ook heb ik de taart langer in de oven moeten laten staan voor hij bovenop stevig was. Na de hartige taarten en soepen met pompoen is deze pompoentaart een smakelijke variatie. De zure room maakt het af. "Heerlijk" was de reactie van proevers.
  • Myrthe Mijn bovenkant stolt niet, m'n taartje heeft 40 minuten in de oven gestaan, heeft er iemand tips?
    • Frans Een ei extra en wat melk minder zou ik dan doen.
  • Iris Meer dan geweldig deze taart, smullen! Ik had er nog walnoten en cranberrys door gedaan. Toen de taart uit de oven kwam, overgoten met kaneellikeur.
  • Marieke Wanneer haken jullie de vorm van de taart? Wanneer hij uit de oven komt of wanneer hij is afgekoeld?
    • marion Geen idee, ben ook benieuwd.
    • Marjan Ik schep hem recht uit de taartvorm als ik hem aan mensen geef.
  • Marjan Heel lekkere taart, wij doen er chocoladeschilfers op; halfvolle melk werkt ook perfect in plaats van volle melk. Ik heb hem wel 40 minuten in de oven laten staan, anders was de bovenste laag niet stevig genoeg.
  • C.C. Ik heb deze met wortel in plaats van pompoen gemaakt. Komt er overheerlijk uit!
    • Danielle Dan zou sweet patato ook een optie zijn ;-)
  • Joanne Gebruik je een pompoen van 500 gr incl schil en pitjes, en dan dus wat er van overblijft na het verwijderen van schil en pitten. Of 500 gr pompoenvlees?
    • Odette Even goed lezen Joanne... (inhoudsopgave).
    • Joanne Dan dus mijn eerste suggestie, ik wou het even zeker weten. Het scheelt namelijk nogal wat grammen anders.
  • Anne Ik heb een springvorm van 23 cm, is het nodig iets aan te passen? En wat / hoe dan?
  • Dineke Ik vond het een heerlijke taart, die ik zeker vaker ga maken. Met zure room heerlijk. Te verkiezen boven slagroom. Hij kostte me meer tijd om te maken dan aangegeven. Je kunt de ingrediënten ook eerder klaarmaken en de taart een halve dag later afbakken volgens mij.
  • Sky Helaas na 40 minuten nog steeds niet stevig aan de bovenkant. Het kan goed aan mijn oven liggen.
  • Lotte Hier ook bovenkant niet hard geworden na 40 minuten ipv 30. Heb 2 normale eieren gebruikt terwijl en grote eieren worden aangeraden. Tip: 3 normale eieren!
  • Vera Geweldig taartje! Ik maak het met kokosmelk en boekweitmeel. Ik gebruik ook veel minder suikers en ook dat gaat top. Heerlijk als zo'n taart meteen lukt. Dat motiveert!
  • Brigitte Moet je 500 gram pompoenvlees gebruiken of een pompoen van 500 gram en dan de schil en zaadjes weglaten dus zo'n 250 gram pompoen?
    • Charlotte Zit met dezelfde vraag... Is het nu 500 gram pompoenvlees of 1 pompoen en dus 250 gram pompoenvlees?
  • Naomi Dit recept klopt niet. Je krijg eerder een bak met soep die je uit de oven haalt met zoveel melk.
    • Joke Eens! Mijn vulling stolt ook niet. Zelfs met meer pompoen dan aangeraden. Had dit met een ander recept ook waarbij de pompoen in melk moet koken/pruttelen. Andere recepten waarbij pompoen los gekookt wordt of in de oven gaat en melk later toegevoegd zijn wel gelukt. Succes!
  • Amanda Vies zou helaas een understatement zijn, 3 uur in de keuken gestaan voor iets waarvan niemand zich aan een derde hap durfde te wagen, want ja.. misschien werd het na de tweede hap wat beter, maar het antwoord was overduidelijk. Jammer, en dat terwijl iedereen pompoen normaalgesproken heerlijk vindt...
    • Jelle Met het recept is niets mis. Denk je dat de mislukking aan jezelf kan liggen?
  • Saskia Wat wordt bedoeld met keukenfolie? Aluminium of plastic?
    • redactie okoko recepten Plastic keukenfolie.
  • Marianne Overheerlijke taart! Iedereen was laaiend enthousiast! Ik gebruikte 500g pompoen vruchtvlees (geen pitten/schil) en 3 eieren. Het dikken van het mengsel en dus ook het vast worden van het mengsel hangt af van de hoeveelheid pompoen. Pompoen help aandikken in bijv soep net zoals courgette en aardappelen. Mijn mengsel had, door de pompoen, al een aardige dikte (loperige pudding) maar omwille van de diverse commentaren gebruikte ik toch 3 eieren en verkreeg een prachtig lobbige taart na het afbakken. Ook de smaken zijn super, lekker zoete pompoen smaak, mmmhhh zalig! Het lijkt wat veel werk om te maken maar je kan het deeg de dag ervoor klaar maken en de pompoen op voorhand snijden dan rest enkel nog het mengsel de dag zelf... en als je net als mij kinderen hebt dan helpen die graag mee de pompoen leeg te halen en te snijden.
  • Ilse Dubbel zo lang in de oven gelaten tot de bovenkant stevig was en de binnenkant als een flan. Heb ook 3 normale eieren gebruikt. Tip: laat in de oven tot het zelf goed aanvoelt. Hangt van oven tot oven af.
  • Anna Hoe lang blijft de taart goed? Is hij ook lekker koud en warm?
    • Ilse Wij bewaarden de taart nog 3 dagen, hij was dan nog even lekker als op dag 1.
  • Monique Lekker en niet moeilijk.
  • Dini Smakeloos gebeuren. Voor mij niet voor herhaling vatbaar.
  • Roos Moet er niet iets van pumpkin spice in ofzo? Zonder smaakt het toch nergens naar?
    • Kathinka Ik doe er altijd pumpkin spice kruiden in en nog wat kaneel.