Speculaaspoppetjes
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 125 g roomboter, op kamertemperatuur
- 125 g fijne tafelsuiker
- 100 ml Golden Syrup
- 1 ei, losgeklopt
- 260 g bloem
- 2 theelepels dubbelkoolzure soda (zuiveringszout)
- 2 theelepels pimentpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kardemomzaadjes (de zwarte zaadjes in de peulen), fijngestampt
- glazuur, voor het versieren
Voorbereiden
Doe de boter met de suiker in een kom en klop met een houten lepel of elektrische handmixer tot een licht en luchtig mengsel. Klop er de Golden Syrup en het ei door.
Meng in een andere kom de bloem met de dubbelkoolzure soda en de specerijen. Schep de droge ingrediënten losjes door het botermengsel. Meng niet te lang, omdat de koekjes dan na het bakken niet knapperig worden. Vorm het deeg tot een bal. Verpak de bal in plasticfolie en leg hem minstens 1 uur, maar liefst een nacht in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C wanneer je de koekjes wilt bakken.
Neem het deeg uit de koelkast en verwijder de plasticfolie. Rol het deeg met een deegroller uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het ongeveer 4 mm dik is. Steek met een uitsteekvormpje naar keuze vormpjes uit het deeg. Schik de vormpjes met voldoende tussenruimte op 2 met bakpapier bekleedde bakplaten. De koekjes lopen tijdens het bakken uit. Verzamel de afsnijdsels van het deeg en rol die samen weer uit. Steek er nog wat vormpjes uit. Doe het deeg 10 minuten in de koelkast als het te zacht en plakkerig wordt.
Bak de poppetjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de poppetjes mooi goudbruin zijn.
Laat de poppetjes eerst even op de bakplaat afkoelen voor je ze op een draadrooster legt. Laat ze volledig afkoelen. Versier de poppetjes met het glazuur. Je kunt de poppetjes tot 10 dagen in een luchtdicht afgesloten bak bewaren.
Extra benodigd
Plasticfolie, uitsteekvormpjes naar wens, bakpapier
Kookboek
Het recept 'Speculaaspoppetjes' is afkomstig uit het kookboek...
Koek & gebak
Miisa Mink
'Koek & gebak' bevat volop recepten voor taarten en cakes die van vroeger lijken, maar allemaal een moderne twist hebben gekregen. Ook vind je hier heerlijke... lees verder
© Good Cook