Nigella Lawson: croissant-pudding met karamel

2 personen
bereiden

waardering 7,9obv 32 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 oudbakken croissants, in stukken gescheurd
  • 100 g suiker
  • 175 ml slagroom
  • 2 eetlepels bourbon
  • 75 ml volle melk
  • 2 eieren, losgeklopt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de stukken croissant in een kleine ovenschaal van ongeveer een halve liter.

Doe de suiker en 2 eetlepels water in een pannetje en schud het pannetje tot de suiker is opgelost. Zet het pannetje op matig tot hoog vuur. Laat het suikerwater karameliseren door het te laten inkoken tot het een mooi gouden kleurtje heeft; dit duurt 3 tot 5 minuten.

Zet de pan van het vuur en roer er eerst de room door - trek je niets aan van het gespetter en gesis - en dan de bourbon en de melk. Klop alles goed door elkaar en meng er dan, nog steeds kloppend, de eieren door. Giet dit mengsel direct over de stukken croissant in het schaaltje en laat het 10 minuten zo staan.

Zet het schaaltje 20 minuten in de voorverwarmde oven en reken erop dat het zwijmelen wordt.

Extra benodigd

Kleine ovenschaal

Persoonlijke noot

'Ik heb vaak het gevoel dat je soms de lekkerste dingen krijgt, alleen omdat je uit pure zuinigheid weigert om ook maar iets weg te gooien. Ik heb deze pudding op een maandagavond gemaakt omdat ik twee croissants over had van het weekend, en eenvoudig besloten had dat ik er iets van wilde maken. Er room en bourbon bij doen kun je natuurlijk niet bepaald zuinig noemen en kost op zichzelf al meer dan de prijs van wat oud brood dat je weggooit, maar het is zo'n geweldige pudding geworden, dat ik nu vind dat we hem eigenlijk elke maandagavond moeten eten. En met eten bedoel ik ook echt eten: met iets substantieels als dit op je bord heb je het niet over een toetje, maar over een maaltijd.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: croissant-pudding met karamel' is afkomstig uit het kookboek...

Nigella Express

In 'Nigella Express' helpt Nigella ons op fabuleuze wijze tijd te besparen. Dit nieuwe kookboek is een bron van geluk voor iedereen die wil koken maar daar de... lees verder

© Uitgeverij Contact

Nigella Lawson tips

Reacties op dit recept

  • Marga Misschien kan iemand me vertellen wat Bourbon is?
  • Olav Bourbon is Amerikaanse whiskey, met als voornaamste ingrediënt maïs.
  • Scbine Wat een heerlijk recept!! Ik heb dit gemaakt zonder de Bourbon in verband met kinderen, maar het is goed gelukt, zag er goed uit en smaakte voortreffelijk. Wel zoet, maar daar hou ik wel van. Ik heb alleen de dubbele hoeveelheid gebruikt, want van een toetje krijg je nooit genoeg.....
  • Leonie Het het vanavond gemaakt, zonder de bourbon.
    Persoonlijk vind ik het te grote porties. Je kan makkelijk met z'n drie-en er van eten.
    Ik vond het wel heeeel erg lekker!
  • J a j Wij vonden dit recept heerlijk, ik heb gewoon whisky gebruikt hij is super lekker. Jannie
  • kelly Als jongedame zet ik mijn eerste stapjes in de keuken, ik kocht het boek van nigella express en maakte dit met kerst. Iedereen was er dol op! De kindjes vonden het super lekker (geen bourbon gebruikt) nu is het een maandelijks dessert geworden. Zeer makkelijk voor de beginnende zoals ik, een echte aanrader!
  • charlotte Je kunt best de borbon gebruiken door de warmte van de oven verdampt de alcohol
  • hans Als je wisky verwarmt (kookt ) blijft er geen alcohol meer in en kunnen de kinderen makkelijk de taart (pudding ) mee-eten. Zelfde met wijn in de sausen: alcohol vervliegt .
  • Brigitte Foto's of een filmpje van het proces zijn wel welkom, zodat ook de niet doorgewinterde koker doorheeft dat het de goede kant op gaat. Overigens een zalig dessert dat hier zeker nog vaker gemaakt gaat worden
  • Thecla Kan dit dessert ook koud gegeten worden