Nigella Lawson: kip en worst met salie en ui in één pan
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 grote ui of 2 kleine uien
- 125 ml olijfolie
- 2 theelepels Engelse mosterd
- 1 eetlepel gedroogde salie
- 1 citroen
- 1 eetlepel worcestersaus
- 2 kg kip, in stukken verdeeld
- 12 worstjes
- 2 eetlepels salieblaadjes, gehakt
Voorbereiden
Snijd de uien in achten. Doe ze met de olie, mosterd, gedroogde salie, flink wat peper uit de molen, het citroensap, de uitgeknepen en in acht stukken gesneden helften van de citroen en de worcestersaus in een diepvrieszak. Kneed de zak zodat alles goed mengt (de mosterd helpt je een handje) en stop er de stukken kip bij. Laat de kip tot de volgende dag of maximaal tot de daarop volgende dag marineren.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C of gasovenstand 7. Laat de stukken kip in hun marinade op kamertemperatuur komen.
Leg de stukken kip met de velkant naar boven in een braadslee en giet de marinade met alles erop en eraan en erin erbij. Leg de worstjes ertussen. Strooi de verse salieblaadjes over de kip en de worstjes en zet de braadslee 75 minuten in de oven. Keer de worstjes halverwege de braadtijd om, zodat ze aan alle kanten bruin worden.
Leg de stukken kip en de worstjes op een grote schaal.
Extra benodigd
Diepvrieszak, braadslee
Variatietip
Je kunt in plaats van een in stukken gesneden kip ook tien kippenpoten nemen, met bot en vel.
Persoonlijke noot
'Ik haalde op een dag in m'n hoofd dat ik kip wilde marineren en braden met het aroma van een traditionele vulling van salie en ui. Dus marineerde ik de stukken kip in ui, mosterd, salie en citroen en braadde ik ze tegelijk met de worst in één grote pan. Ik begon met verse worst van de slager, maar dit gaat net zo goed met Italiaanse worstjes en ook met pittige Spaanse chorizo, al krijgt het gerecht dan wel een ander karakter. Je kunt je voorstellen dat het nauwelijks werk is en als je geen tijd hebt om de zaak 24 uur in de koelkast te laten marineren, zoals het hoort, laat dan alles, behalve de worst, een paar uur bij kamertemperatuur in de braadslee op elkaar inwerken. En zelfs als je de worst er ook bij legt geeft dat niet.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: kip en worst met salie en ui in één pan' is afkomstig uit het kookboek...
Feest
Nigella Lawson
Nigella's 'Feest' gaat over familie en eten, over officiële feestdagen en persoonlijke feesten. In dit boek staan recepten voor Kerstmis, voor Valentijnsdag, voor oud en
... lees verder © Uitgeverij ContactNigella Lawson tips
Reacties op dit recept
- Wim Wees niet te zuinig met de citroen! Deze geeft echt een heel lekkere smaak aan dit gerecht. Mijn ervaring was ook dat een klein uur in de oven ruim voldoende was (ipv de genoemde 75 minuten). De worstjes hebben namelijk (vooral in een hete luchtoven) de neiging te taai te worden (harde korst). En de kip (in stukken) is ook in dat uur prima gaar. Heerlijk gerecht!
- wil Gemaakt. Heerlijk en eenvoudig.
- Eduardus Ook hier weer die vermaledijde citroen.
- Kees Lijkt me nogal een ratjetoe.
- henny Wat is een vermaledijde citroen??? Gebruiken ze dit woord in België???
- Brigitte Ik heb het recept gemaakt enkel met kippenbouten, zonder worst, was heerlijk! Heb er rijst bijgegeven.
- walter Ziet er goed uit en ik heb nog kippendijen in de vriezer liggen. En ze hebben hier in Frankrijk heerlijke worstjes, de z.g. "chipolata's". Maar met Franse sausijsjes of chorizo zal het ook wel in orde komen. En met Franse mosterd i.p.v. de alleen maar scherpe Engelse. Ook mij lijkt 75 minuten wel erg lang voor dit gerecht. En die citroen, vermaledijd of niet, houd ik er in!