Nigella Lawson: mini-pavlova's

18 personen
bereiden

waardering 9obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 eiwitten
  • 500 g fijne kristalsuiker
  • 4 theelepels maïzena
  • 1 krappe theelepel vanille-extract
  • 2 theelepels wittewijnazijn
  • 750 ml slagroom, stijfgeklopt
  • 750 g bramen
  • 750 g frambozen
  • poedersuiker om de pavlova's mee te bestuiven

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C, gasovenstand 4.

Klop de eiwitten met een snuf zout tot het schuim pieken vormt maar nog niet helemaal stijf is. Doe er al kloppend geleidelijk de suiker bij en blijf kloppen tot je een kom vol satijnachtig glanzend, sneeuwwit schuim hebt. Strooi er de maïzena over, doe er een paar druppels vanille-extract en de azijn bij en spatel alles goed door.

Teken op elk stuk bakpapier 6 cirkels met een doorsnede van ongeveer 10 cm (neem bijvoorbeeld een glas dat je met potlood omtrekt). Schep het schuim in de cirkels en strijk het rondom uit tot de rand van de cirkels. Maak de meringues aan de rand iets hoger, of druk gewoon met de bolle kant van een lepel een uitholling in het schuim, daar kan je dan later de slagroom en het fruit in leggen. Zet de meringues in de oven, zet de thermostaat lager, op 150 °C, gasovenstand 2, en bak het schuim 30 minuten Zet de oven uit en laat de meringues nog 30 minuten in de oven staan. Laat ze vervolgens buiten de oven helemaal afkoelen. Ik leg ze, met bakpapier en al, op roosters.

Schep wanneer je ze wilt afmaken de room in de uitholling, strijk de room een beetje glad met de bolle kant van een lepel maar laat gerust een piekje hier en daar zitten. Leg er een voor een wat bramen en/of een paar frambozen op, zodat ze er mooi gevuld, maar niet propvol uitzien. Bestuif de pavlova's met poedersuiker.

Extra benodigd

3 bakplaten, bekleed met bakpapier, theezeefje

Opmerking

'Door het fruit - en eigenlijk ook door de room - zijn deze niet echt goedkoop, maar ik heb altijd wel eiwitten in mijn vriezer, dus ik heb het gevoel dat ik al halverwege ben voordat ik begin. En waarschijnlijk kun je er best een flinke prijs voor vragen. Je moet wel zorgen voor een voorraadje papieren bordjes en servetten, want ze zijn niet zo klein dat je ze in hun geheel in je mond kunt stoppen. Ik neem bij zo'n schoolfeest of zo altijd een grote Tupperwaredoos met meringues mee, een andere luchtdicht afgesloten bak met stijfgeklopte slagroom en in weer een andere bak de bessen, frambozen e.d. Verder neem ik een theezeefje, een theelepel, een bus poedersuiker, papieren bordjes en plastic vorkjes mee. In de kraam stal ik de meringues uit. Ik schep er een dot slagroom op, leg er vruchtjes op en bestrooi ze met suiker. Van tijd tot tijd strooi ik er nog wat over, als de suiker in het fruit weg is gesmolten. Het is een beetje gedoe, maar het loont de moeite: ze zien er zo mooi uit dat mensen het niet kunnen laten ze te kopen, wat voor afzettersprijs je ook rekent.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: mini-pavlova's' is afkomstig uit het kookboek...

Nigella bakt

Met deze kookbijbel liet Nigella Lawson al honderdduizenden thuiskoks het genot van bakken (her)ontdekken. In 'Nigella bakt' onthult ze de geheimen van hartige en zoete taarten, muffins en macarons, chocoladetaart en cheesecake, brood en andere

... lees verder

© atlas contact

Nigella Lawson tips