Nigella Lawson: pasta met ansjovissaus
bereiden
Ingrediënten
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 grote uien, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- ½ theelepel bruine suiker
- 12 ansjovisfilets of 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie (60 g totaalgewicht)
- 15 g boter
- piepklein snufje gemalen kruidnagel
- 125 ml volle melk
- 500 g spaghetti, linguine, bigoli, bucatini of perciatelli
- 1 grote bos bladpeterselie, gehakt
Bereiden
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui en knoflook op laag vuur tot je een zachte, gouden moes hebt - ongeveer 10 minuten. Doe er de bruine suiker bij (witte is ook goed, hoor), roer en laat het uienmengsel nog ongeveer een minuut bakken.
Hak de ansjovis heel fijn; ik doe dat met mijn mezzaluna. Roer ze door de uienmoes tot ze beginnen te 'smelten', roer er dan de boter en de kruidnagel door, gevolgd door een eetlepel water. Roer er, wanneer dit alles goed gemengd is, geleidelijk de melk door. Zet de pan van het vuur.
Kook intussen de pasta in kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep er een soepopscheplepel kookwater uit voordat je de pasta laat uitlekken.
Kieper de uitgelekte pasta in de ansjovis-en-uiensaus en roer er het bewaarde kookvocht door om de pasta smeuïg te maken. Misschien heb je niet al het kookwater nodig, dus giet het er geleidelijk bij. En hussel ook wat olie uit het ansjovisblikje door de pasta als dat nodig is. Mocht de pan met de saus niet zo groot zijn dat alle pasta erin kan, dan doe je de pasta natuurlijk terug in de pan en giet je de saus erover.
Hussel er ook het grootste deel van de grof gehakte peterselie door. Ten slotte moet elk sliertje pasta met een filmpje ansjovissaus bedekt zijn. Doe de pasta voor het serveren over in een verwarmde schaal en strooi er de rest van de peterselie over.
Persoonlijke noot
'Ik weet dat mensen in het algemeen heel uitgesproken meningen hebben over ansjovis, maar net als bij de inktvis kan ik je garanderen - voor zover er in dit leven iets te garanderen valt - dat dit recept je over al je bedenkingen tegen ansjovis heen zal helpen. Je moet de gedachte aan die zoute, opgedroogde dingen die op goedkope afhaalpizza's verkrampt dood liggen te zijn, uit je hoofd zetten: deze ansjovis is zacht en geeft in combinatie met de heel zacht gebakken ui, een smaak aan de saus die hartig, maar ook honingachtig is - niet sterk, wel heel intens en harmonieus. Om aan de veilige kant te blijven zou je dit gerecht kunnen serveren als 'pasta in Venetiaanse' saus en de ansjovis niet noemen.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: pasta met ansjovissaus' is afkomstig uit het kookboek...
Feest
Nigella Lawson
Nigella's 'Feest' gaat over familie en eten, over officiële feestdagen en persoonlijke feesten. In dit boek staan recepten voor Kerstmis, voor Valentijnsdag, voor oud en
... lees verder © Uitgeverij ContactNigella Lawson tips
Reacties op dit recept
- Marlin Ik vroeg me af of je ook groentes aan dit recept toe kan voegen, en welke groentes je zou adviseren? Bedankt alvast!