Hutspot met biefstuk en gebakken witlof
bereiden
Ingrediënten
- 500 g aardappelen, geschild en in grove stukken
- 200 g uien, in grove stukken
- 200 g winterwortel, in grove stukken
- 1 stevige appel, geschild en in grove stukken
- 60 g boter
- 4 biefstukken à 180 gram, op kamertemperatuur
- 2 stronken witlof
- voor de mosterdsaus
- 150 ml slagroom
- 5 g gemberwortel, geschild en fijngeraspt
- 2 eetlepels Zaanse mosterd
Bereiden
Breng in een pan water met zout de aardappelen, ui, wortel en appel aan de kook. Check na 20 minuten of alles gaar is. Giet af, voeg 20 g boter toe en stamp tot een puree (kies zelf de gewenste grofheid). Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi ondertussen de biefstukken met zout en peper. Snijd de witlof in de lengte door. Verhit een grote koekenpan 2-3 minuten voor op hoog vuur. Draai het vuur iets lager, laat de resterende 40 g boter smelten en wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren. Bak het vlees op halfhoog vuur 3 minuten per kant voor medium-rare of 4 minuten voor medium. Afhankelijk van de dikte van de biefstuk. Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden. Bak de witlofhelften op de platte kant mee totdat ze mooi bruin zijn.
Verhit in een kleine sauspan de slagroom met de gember en laat de room tot de helft inkoken. Temper het vuur en roer de mosterd erdoor, de saus mag nu niet meer koken. Passeer de saus door een fijne zeef en breng op smaak met zout en peper.
Kookboek
Het recept 'Hutspot met biefstuk en gebakken witlof' is afkomstig uit het kookboek...
We love beef
Alain Caron & Richard van Oostenbrugge
In dit kookboek laten Alain Caron en Richard van Oostenbrugge zien hoe veelzijdig én veelomvattend een rund is. In hun toegankelijke recepten... lees verder
© Carrera UitgeversHutspot tips
Reacties op dit recept
- hanko Een Fransman die onze hutspot even opnieuw probeert uit te vinden... Moet je eens als Nederlander proberen een Franse klassieker een 'twist' te geven, dan heb je meteen heel Frankrijk op je nek.