Geroosterde radicchio met pasta en salie-walnootpesto
bereiden
Ingrediënten
- 500 g radicchio (2-3 stronkjes)
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- keukenzout, zeezout en versgemalen zwarte peper
- 250 g volkorenpasta, bijvoorbeeld penne
- voor de pesto
- 75 g walnoten, gehakt
- 2 handenvol verse salieblaadjes
- 50 g Parmezaanse kaas of een veganistisch alternatief, geraspt + meer voor aan tafel
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- zeezout
- 1 eetlepel rasp van een biologische citroen
- 1 eetlepel sap van een citroen
- 125 ml extra vergine olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vul een grote pan met ruim water met zout en breng aan de kook. Snijd de radicchio in de lengte doormidden, en snijd elke helft in 3 of 4 partjes. (Bewaar losse blaadjes voor in een salade.) Als het water kookt, laat je er een paar radicchiopartjes per keer in vallen, blancheer ze 1 minuut. Gebruik een schuimspaan om ze eruit te halen, laat ze goed uitlekken. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met olijfolie. Rooster de partjes 10 tot 15 minuten, tot het stoom eraf komt en de randjes verkleuren. Haal ze uit de oven en houd ze warm.
Kook de pasta zoals je gewend bent. Giet af en schep door met een paar druppels olie. Houd warm.
Maak intussen de pesto. Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine of met een staafmixer tot een dikke maar schepbare saus - voeg meer olie toe als de saus te dik is.
Schep de helft van de pesto door de pasta en in een warme serveerschaal. Leg de radicchio op de pasta en schep de resterende pesto erop. Serveer meteen, eventueel met wat fijngeraspte Parmezaanse kaas erover.
Extra benodigd
Bakpapier, keukenmachine of staafmixer
Opmerking
'De rustieke en betoverende paarse partjes radicchio zijn de kroon op deze royale en zeer smaakvolle pastaschotel. Blancheren maakt de radicchio minder bitter en geeft het lof een smakelijke en sappige textuur, maar je kunt deze stap overslaan als jij (en al je gasten) van dat bittere randje houden, en ze rauw roosteren. Bij het blancheren krijgt het water een vreemde kleur, en hoewel het de bitterheid wegneemt, neemt de pasta het niet op, zodat je hetzelfde water kunt gebruiken om de pasta in te koken.' - Celia Brooks
Kookboek
Het recept 'Geroosterde radicchio met pasta en salie-walnootpesto' is afkomstig uit het kookboek...
Superveg
Celia Brooks
Of je nu vegetariër bent of vaker vlees of vis achterwege wilt laten, 'Superveg' geeft meer dan 100 recepten met daarin een hoofdrol voor de 25 meest gezonde groenten. Ieder gerecht gaat uit van de voedzame kracht en smaak van het specifieke ingrediënt
... lees verder © Good Cook