Geroerbakte kool en taugé met gembersaus
bereiden
Ingrediënten
- 60 g verse gember, geschild, dwars op de draad in dunne plakjes
- 6 eetlepels sojasaus
- 6 eetlepels mirin
- 4 eetlepels sake
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 ui, in dunne ringen
- 1 spitskool, gehalveerd, stronk verwijderd, in reepjes van ongeveer 1 cm breed
- 300 g taugé
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen, ter garnering
- geroosterd wit sesamzaad, ter garnering
- gekookte rijst, voor erbij
Bereiden
Pureer in een blender of keukenmachine de gember met de sojasaus, mirin, sake, tomatenketchup, sesamolie en maïzena.
Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een wok of diepe koekenpan en bak de ui en spitskool. Roerbak 4 tot 5 minuten en voeg de taugé en gembersaus toe. Verhit al roerend 3 tot 4 minuten, tot de taugé een beetje zachter wordt en de saus alles mooi bedekt.
Garneer met lente-uitjes en sesamzaad en dien op met rijst.
Extra benodigd
Blender of keukenmachine
Opmerking
Dit gerecht is gebaseerd op een klassiek Japans soulfoodgerecht dat buta shogayaki heet, of geroerbakt varkensvlees met gember. Omdat dat gerecht al voor meer dan de helft uit groenten bestaat, vooral kool en taugé, vroeg ik me af of het zonder vlees ook lekker zou zijn. En dat is het dus echt wel. De groenten zijn lekker knapperig en ook vleesloos is dit gerecht heerlijk vullend.
Kookboek
Het recept 'Geroerbakte kool en taugé met gembersaus' is afkomstig uit het kookboek...
Vegan JapanEasy
Tim Anderson
Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken, laat zien dat de Japanse keuken in de basis veel plantaardige gerechten kent en dat vegetarische recepten makkelijk te transformeren zijn naar plantaardig door één of twee ingrediënten te vervangen
... lees verder © Good Cook