Zwartebessenjam

  • 3 liter jam
  • 55 min
  • waardering 7,7
  • Overig
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1,8 kg zwarte bessen, van het takje en gewassen, maar met het kleine kroontje intact
  • 1,8 kg suiker

Bereiden

Doe de zwarte bessen in een grote pan met 600 ml water en breng het water aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bessen 25 minuten zachtjes doorkoken tot ze zacht zijn.

Voeg de suiker toe en roer goed door tot deze is opgelost. Zet het vuur hoger en laat het fruit 5-8 minuten doorkoken voor je de geleertest doet. (Laat een paar druppels jam op een koud schoteltje vallen. Als de jam meteen stolt en dikker wordt, is hij klaar.)

Als de jam gegeleerd is, haal je hem van het vuur en laat je hem 30 minuten afkoelen. Roer de jam af en toe door en giet hem in warme, gesteriliseerde potten. Sluit ze goed af. De jam is minstens 1 jaar houdbaar.

Kookboek

Het recept 'Zwartebessenjam' is afkomstig uit het kookboek...

Jam

Ghillie James

In 'Jam' rekent Ghillie James af met ouderwetse manieren van inmaken. Je eigen jam, confituur en chutney maken is leuk en makkelijk! Ze beschrijft per seizoen het fruit... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Jam recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!