Duif met granaatappel en walnoten
bereiden
Ingrediënten
- 250 g gepelde walnoten, licht geroosterd, gepeld
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 kaneelstokjes
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel kardemompeulen, geplet
- 125 g gepelde tomaten uit blik, afgespoeld, grof gehakt
- 2 eetlepels granaatappelmelasse, of naar smaak
- 250 ml granaatappelsap
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 2 laurierblaadjes
- 4 Anjou-duiven
- enkele takjes dille, dragon, koriander, munt, peterselie of rucola
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maal de walnoten grof (ze moeten echt nog redelijk grof zijn, anders verpest je de textuur).
Verwarm de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak hierin de ui in ca. 10 minuten op laag vuur zacht en doorschijnend. Roer de kaneel, de kurkuma, de peper, de kardemom en de tomaten erdoor en bak ze nog ca. 10 minuten mee; breek de tomaten met de achterkant van de lepel in stukjes. Voeg de walnoten, de granaatappelmelasse en het -sap, de suiker, de laurierblaadjes en 500 ml water toe. Breng het geheel op smaak met royaal zout en peper en laat het ca. 10 minuten sudderen. Proef, en voeg naar smaak nog wat granaatappelmelasse toe.
Verwarm een brede ovenvaste pan op het vuur en verhit hierin de boter. Bestrooi de duiven met zout en peper en bak ze op matig vuur rondom bruin. Voeg de granaatappel-walnotensaus toe en rooster de vogels onafgedekt ca. 20 minuten in de oven. De duiven moeten nog roze zijn; trek gewoon een poot van het borststuk om dit te controleren.
Laat het gerecht ca. 5 minuten staan. Serveer het met de verse kruiden, zonder dressing maar zeer vers, en met chelow-rijst (saffraan-rijst).
Kookboek
Het recept 'Duif met granaatappel en walnoten' is afkomstig uit het kookboek...
Stevie Parle's Real Kitchen
Stevie Parle
Spannend en vernieuwend als Ottolenghi, eerlijk en puur als The River Café: Stevie Parle is dé belofte van het moment. Stevie kookt eerlijke thuisgerechten... lees verder
© Kosmos Uitgevers