Gewokte kip met of zonder spiegelei

2 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tot 2 kleine (Thaise) chilipepers
  • ½ ui
  • 60 g longbeans
  • 3 eetlepels zonnebloemolie + extra
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 60 g holy basil
  • 2 eieren

Bereiden

Snijd de kip in fijne reepjes of hak de kip eventueel fijn. Pel de knoflook en snijd de chilipeper(s) in stukken. Stamp ze grof in de vijzel. Pel de ui en snijd hem in fijne maantjes en de longbeans in grove stukjes.

Verhit een scheutje olie in een wok op een hoog vuur. Bak de chili met knoflook in de hete olie. Voeg er na 20 seconden de kip aan toe en blijf roerbakken, zodat de knoflook niet verbrandt en de kip niet kleurt. Doe er de ui en de longbeans bij. Voeg er na anderhalve minuut de oestersaus en de sojasaus aan toe. Blijf roeren.

Roer het basilicum door het kippenvlees en serveer in diepe borden. Geef er eventueel een spiegelei en rijst bij.

Spiegeleieren Thai style worden gebakken in olie. Verhit 3 eetlepels olie in een pan en bak de eieren tot ze een mooi bruin randje hebben. Kruid met peper.

Extra benodigd

Vijzel

Holy basil

Phad krapaw is een pikant wokgerecht met de subtiele smaak van holy basil (heilig basilicum). De blaadjes zijn in tegenstelling tot gewoon basilicum getand en er zitten kleine haartjes op. Dit basilicum smaakt een beetje scherper en je proeft een toets van nootmuskaat of kruidnagel.

Opmerking

Deze kip wordt vaak gegeten als lunch. Het is een typisch streetfoodgerecht dat je kunt kopen bij allerlei kraampjes, waar het vers voor je wordt klaargemaakt. Je kunt het gewoon eten met wat rijst, maar het is vooral populair met een spiegelei. Dan heet het kao pad krapaw kai dao, wat vrij vertaald rijst met roergebakken kip, holy basil en gebakken ei betekent.

Kookboek

Het recept 'Gewokte kip met of zonder spiegelei' is afkomstig uit het kookboek...

De Thaise keuken van Boo Raan

Volgens chef Dokkoon Kapueak is Thais koken niet zo moeilijk en kan iedereen het leren. In dit boek vertelt Dokkoon je precies hoe het moet, van de juiste bereidingswijze tot het herkennen van de goede ingrediënten

... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Thaise kip tips