Mapo tofu
bereiden
Ingrediënten
- 2 blokken zachte witte tofu (toko), in blokjes
- 50-100 g gehakt
- olie
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 cm gemberwortel, fijngesneden
- 2 eetlepels doubanjiang (chili broad bean paste)
- 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
- 2 eetlepels sojasaus
- ½ theelepel suiker
- 1 eetlepel huajiao (Sichuan peper, gemalen)
- 1 eetlepel maïzena
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- paar druppels sesamolie
Bereiden
Week de tofublokjes ca. 2 minuten in een pannetje met net gekookt water, met het vuur uit. Bak ondertussen in een wok het gehakt rul in ruim olie. Voeg de knoflook, gember en chilipasta toe. Voeg als het lekker begint te ruiken de Shaoxing wijn toe, de sojasaus, suiker en water zodat een saus ontstaat (zout is niet nodig, de chilisaus is zout genoeg). Voeg de geweekte tofublokjes aan de saus toe. Laat nog 5-10 minuten pruttelen. Rooster ondertussen de huajiao (Sichuan peper) in een droge koekenpan op laag vuur tot het lekker ruikt. Maal de pepers dan in een vijzel tot poeder. Voeg een scheutje water aan 1 eetlepel maïzena toe om een papje te maken. Bind de saus met de tofu met de maïzena, en voeg de lente-uitjes toe (houd er een paar achter voor garnering). Schep in een mooie schaal, sprenkel er wat sesamolie over, garneer met wat lente-uitjes en bestrooi rijkelijk met het huajiao-poeder.
Variatietip
Gebruik voor een vegetarische variant in plaats van gehakt vegetarisch gehakt.
Het ledenrecept 'Mapo tofu' wordt je aangeboden door Kattebelletje. Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com