Kerststol
bereiden
Bevat per portie
242 kcal
3 g eiwit
12 g vet
30 g koolhydraten
Ingrediënten
- 750 g bloem
- 125 g suiker
- 2 blokjes (à 42 g) gist, verkruimeld
- 125 ml lauwwarme melk
- 200 g gesmolten boter of margarine
- 50 g reuzel
- 1 flesje rumaroma
- 1 flesje vanillearoma
- ½ flesje amandelaroma
- ½ theelepel foelie
- ½ theelepel kardemom
- 300 g rozijnen
- 150 g krenten
- 100 g oranjesnippers
- 100 g sukade
- 150 g amandelen, fijngemalen
- om te bestrijken en te bestrooien
- 200 g gesmolten boter
- 75 g poedersuiker
Bereiden
Roer ca. 3 eetlepels van de bloem met 1 theelepel suiker en de verkruimelde gist met wat melk tot een glad papje. Laat dit voordeeg op kamertemperatuur ca. 15 minuten of in de magnetron op 80 watt ca. 4 minuten rijzen.
Kneed het voordeeg met de rest van de bloem, suiker, melk, boter of margarine en reuzel tot een glad, niet plakkend deeg. Kneed het deeg een paar minuten goed. Kneed tot slot de aroma’s, specerijen, gedroogde vruchten en amandelen erdoor.
Halveer het deeg, vorm hiervan twee stollen en leg op 2 bakplaten. Laat in de oven op 50 °C rijzen tot de hoeveelheid deeg ongeveer verdubbeld is. Bak de stollen 45-65 minuten op 160-180 °C. Bestrijk elke kerststol na het bakken meteen een aantal keren met boter. Bestrooi ze met poedersuiker.
Het recept 'Kerststol' wordt je aangeboden door Miele & The Taste of Life