Pizza met rode ui en geitenkaas

1 pizza (Ø 30 cm)
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8obv 16 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 250 g bloem, van harde tarwe
  • 15 g verse gist, verkruimeld
  • 150 ml water, op lichaamstemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie
  • voor het beleg
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 rode uien, in dunne ringen
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel verse tijm, grof gehakt
  • 150 g zachte geitenkaas, verkruimeld

Voorbereiden

Meng de bloem en ½ theelepel fijn zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Roer de gist glad met 1 eetlepel van het water en schenk hem samen met 2 eetlepels olijfolie en het resterende water in het kuiltje. Meng alles tot het deeg van de rand loslaat.

Kneed het deeg in 5 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak glad. Leg het in een licht met olie ingevette kom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.

Bereiden

Verhit voor het beleg 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Fruit de uiringen in 15 minuten zacht en glazig. Roer de suiker en knoflook erdoor. Bak alles nog 5 minuten tot de ui begint te karamelliseren en roer de tijm erdoor. Laat het enigszins afkoelen.

Sla het deeg neer en kneed het in 5 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak glad en elastisch. Rol het uit tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede. Verdeel gelijkmatig de uien erover en laat rondom een smal randje vrij. Strooi de geitenkaas erover en voeg peper en zout naar smaak toe. Dek de pizza luchtig af en laat hem 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de pizza 12-15 minuten tot het deeg goudbruin is. Laat hem op een metalen rooster enigszins afkoelen en serveer hem heet, warm of koud.

Opmerking

'Dit is mijn variatie op de traditionele Franse, op pizza lijkende taart ‘Pissaladière’. Die wordt vaak gemaakt van met een gewone deegbodem, maar is even lekker met een bodem van brooddeeg. Met een salade erbij heb je een heerlijke vegetarische lunch.' - Ursula Ferrigno

Kookboek

Het recept 'Pizza met rode ui en geitenkaas' is afkomstig uit het kookboek...

Pane e Panini

Dit boek bevat niet alleen recepten voor klassiek brood, maar ook voor brood dat van nature 'snel' is, zoals platbrood en pizza. Uiteraard ontbreken hartige... lees verder

© Tirion Uitgevers

Pizza tips

Reacties op dit recept

  • Andy Indien er geen verse gist beschikbaar is (ik leef in Togo en het enige gist beschikbaar is de gedroogde poedervorm) is één zakje 8g een goede verhouding?