Paella uit Valencia
bereiden
Ingrediënten
- 750 g kip in stukken
- 1 g saffraan
- 900 ml kippenbouillon
- 4 eetlepels olijfolie
- 250 g ongepelde garnalen met staart (bijv. tigerprawns)
- 100 g inktvisringen
- 1 tomaat, ontveld, ontpit en in blokjes
- 1 afgestreken eetlepels zoete paprikapoeder
- 400 g rondkorrelrijst (risottorijst)
- 150 g doperwten (diepvries)
- 500 g mosselen
- 2 geroosterde paprika's, in repen van 2 cm
Bereiden
Kook de kip 20 minuten in water met een beetje zout. Dep de kip droog.
Rooster en stamp de saffraan en los op in 3 eetlepels kokende bouillon.
Verhit de olie in een paellapan en bak de kip, garnalen en inktvis kort om en om bruin. Haal ze uit de pan.
Fruit de tomaat in het bakvet, voeg het paprikapoeder en de rijst toe en schep alles om tot de rijst glanst. Schenk de opgeloste saffraan erbij en roer de rijst een keer goed om. Giet de helft van de bouillon erbij. Verdeel de doperwten, kip en inktvisringen over de rijst. Laat de rijst op een tamelijk hoog vuur ca. 10 minuten pruttelen.
Leg de mosselen, garnalen en paprikarepen in een mooi patroon op de rijst. Doe een deksel op de pan en laat de rijst nog eens ca. 10-15 minuten op een laag vuur gaar worden. Kijk af en toe en voeg indien nodig bouillon toe. Test de gaarheid van de rijstkorrels door uit verschillende delen van de pan rijst te proeven. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Kookboek
Het recept 'Paella uit Valencia' is afkomstig uit het kookboek...
Kook ook - Spanje
diverse auteurs
In 'Kook ook - Spanje' vind je naast de Spaanse paella en tortillagerechten ook een mooie variatie aan tapas, vis- en vleesrecepten en heerlijke toetjes... lees verder
© Inmerc