Mini-maki sushi met tonijn en komkommer
bereiden
Ingrediënten
- 4 vellen yaki-nori (geroosterd zeewier)
- 330 g gare sushirijst (zie 'sushirijst' onderaan het recept)
- 2 theelepels wasabipasta
- 1 moot van 120 g sashimikwaliteit tonijn, in reepjes van 5 mm breed
- 1 minikomkommer (130 g), zaadlijsten verwijderd, in smalle reepjes
- 4 eetlepels Japanse sojasaus
Bereiden
Vouw een norivel dubbel, evenwijdig aan de lijnen op de ruwe kant van het vel. Leg een half norivel in de breedte, met de glanzende kant omlaag, op een bamboematje. Houd aan de dichtstbijzijnde zijde een afstand van 2 cm tot de rand van het matje aan. Doop uw vingers in azijnwater, schud ze af. Vorm van 40 g rijst een rechthoek en leg hem midden op de nori. Maak uw vingers weer nat en verspreid de rijst gelijkmatig over de nori; laat aan de verste kant een rand van 2 cm vrij.
Smeer een dotje wasabi over het midden van de rijst. Leg reepjes tonijn 'kop aan staart' over het midden van de rijst, doe hetzelfde met reepjes komkommer.
Begin aan de dichtstbijzijnde kant. Til het bamboematje met duim en wijsvinger van beide handen op; houd met de overige vingers de vulling op zijn plaats tijdens het rollen. Rol van u af, druk voorzichtig maar stevig en wikkel de nori om de rijst en de vulling. Aan het einde van de rol hecht de reep onbedekte nori aan de rol en sluit deze hem. Ontrol het matje, leg de sushirol met de naad omlaag op een snijplank. Snijd de rol met een scherp mes in zes stukken. Maak de andere rolletjes op dezelfde manier.
Serveer de sushi direct en geef er naar keuze sojasaus en wasabi bij.
Extra benodigd
Bamboematje
Sushirijst
Voor 330 g sushirijst. Doe 200 g sushirijst (liefst koshihikari) in een grote kom, schenk er koud water op, roer de rijst met een hand om en giet het water af. Herhaal dit proces enkele malen, tot het water helder blijft. Laat de rijst 30 minuten in een zeef uitlekken.
Bereid intussen de sushiazijn: meng 2 eetlepels rijstazijn, 1 theelepel suiker en ¼ theelepel zout in een kommetje; roer tot de suiker is opgelost.
Breng de uitgelekte rijst met 250 ml water in een goed gesloten middelgrote kookpan aan de kook. Temper het vuur en laat de rijst in de gesloten pan 12 minuten zachtjes koken, tot het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat hem ongeopend 10 minuten staan.
Spreid de rijst uit in een grote niet-metalen schaal. Trek een grote pollepel of plastic spatel onder een scherpe hoek door de rijst om klompjes rijst te breken en schenk de sushiazijn er geleidelijk bij. Misschien is niet alle azijn nodig; de sushi mag niet te nat worden.
Keer en draai de rijst met de lepel, werk van de buitenrand naar binnen. Na ca. S minuten zal de rijst vrijwel zijn afgekoeld. Dek de rijst af met een vochtige doek terwijl u de sushirijst tot sushi verwerkt.
Opmerking
De bereidingstijd van dit recept is exclusief de bereiding van de sushirijst.
Kookboek
Het recept 'Mini-maki sushi met tonijn en komkommer' is afkomstig uit het kookboek...
Japans
diverse auteurs
Heeft u wel eens in een Japans restaurant gegeten en dacht u dan dat die gerechten veel te moeilijk waren om zelf te bereiden? Grijp nu uw kans! Deze eenvoudige... lees verder
© De Lantaarn. Beeld: Everything | Shutterstock.com