Caesar salad
bereiden
Ingrediënten
- 2 kroppen little gem
- 75 g ansjovisfilet (voor een vegetarische versie laat je de ansjovis weg)
- voor de dressing
- 100 g eidooier
- 45 g cabernetsauvignonazijn, plus extra voor erbij
- 1 theelepel fijngemalen zwarte peper
- 3 g verse knoflook, fijngesneden
- 10 g zout
- 5 g mosterd
- 80 ml water
- 160 g Parmezaanse kaas, plus extra voor erbij
- 1 liter plantaardige olie
Bereiden
Snijd elk kropje little gem in vier kwarten en zet apart.
Maal voor de dressing alle ingrediënten, behalve de olie, in een standmixer fijn en gebruik verder dezelfde techniek als voor het maken van mayonaise. D.w.z. voeg de olie langzaam toe totdat je een soepele substantie hebt, waarin alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. Breng eventueel verder op smaak met zout.
Leg de kwarten sla op een serveerschaal. Besprenkel met de extra azijn en bestrooi met een snufje Maldon zout. Bedek de sla met de dressing en verdeel er een aantal krullen Parmezaanse kaas over. De maaltijd kan beginnen!
Extra benodigd
Mixer
Opmerking
Dit was mijn eerste creatie bij Oak. Toen ik in de VS woonde, maakte ik voor het eerst kennis met de caesar salad. Veel mensen denken dat daarin altijd kip hoort, en zelfs nu komen er nog gasten naar ons restaurant die datzelfde denken. Ik moet er iedere keer om lachen. Volgens mij is dit kleine voorgerecht een hit op de kaart geworden, omdat het een ultrafris begin van een maaltijd is. De dressing is meer dan voldoende voor dit recept. Houd het overschot bij de hand voor een sandwich of een andere salade.
Kookboek
Het recept 'Caesar salad' is afkomstig uit het kookboek...
Oak
Marcelo Ballardin
Topchef Marcelo Ballardin leefde in Brazilië, de Verenigde Staten, Italië en Engeland vooraleer hij neerstreek in België. In dit boek vertelt hij over eten, koken en de liefde in al haar vormen. Hij legt zijn recepten en zijn ziel bloot
... lees verder © Uitgeverij Lannoo