Courgette salade met venkel, munt, dille en citroen

2 personen
bereiden

waardering 7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g verse erwten in dop of ongeveer 100 g bevroren erwten
  • 4 tot 6 kleine, verse courgettes
  • 1 venkelknol, bijgesneden
  • sap en geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 of 4 munttakjes, blaadjes van de steeltjes gehaald en in kleine reepjes gesneden, sommige heel gelaten
  • 1 klein bosje dille, blaadjes van de steeltjes gehaald

Bereiden

Haal de erwten uit de dop, als je verse erwten gebruikt, en zet apart. Breng anders een kleine pan met gezouten water aan de kook en voeg de bevroren erwten toe. Kook de bevroren erwten 1 tot 2 minuten tot ze zacht zijn, laat vervolgens uitlekken en spoel ze af onder de koude kraan. Laat weer uitlekken en zet apart.

Snijd de courgettes bij en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 2 mm dik. Snijd de venkel tot aan de onderkant in dunne plakjes. Zorg ervoor dat de plakjes zo dun mogelijk zijn (je kunt eventueel een mandoline gebruiken, maar gebruik dan wel de beschermkap).

Doe de plakjes courgette, venkel en de gekookte erwten in een kom en voeg het citroensap en de citroenrasp, de olijfolie, de muntreepjes en -blaadjes en de dilleblaadjes toe. Breng goed op smaak met zout en peper. Hussel alles met je handen door elkaar en serveer.

Opmerking

'Eigenlijk zou je een kleine courgetteplant moeten halen bij je plaatselijke tuincentrum zodat je deze salade, ook al is het maar een of twee keer, met de verste en beste courgettes kunt maken. Je hebt alleen maar een bloempot nodig. Als je echter niet de mogelijkheid hebt je eigen courgettes te verbouwen, kies dan heel verse, kleine courgettes uit; ze zouden niet groter moeten zijn dan je middelvinger en zo stevig als hout moeten aanvoelen. De nootachtige smaak brengt deze prachtige salade naar een hoger niveau. De knapperige venkel met zijn anijssmaak en de rauwe erwten in de dop, rechtstreeks bevrijd boven de kom, zorgen voor fijne texturen te midden van de citroen, dille en munt, de perfecte partners voor een salade.' - Gill Meller

Kookboek

Het recept 'Courgette salade met venkel, munt, dille en citroen' is afkomstig uit het kookboek...

Gather

Gill Meller geeft met 'Gather' zijn visitekaartje af en laat ons zien dat de natuur waarin hij woont en werkt in al zijn facetten zijn inspiratiebron is. En dat zie

... lees verder

© Good Cook

Courgette salade tips

Reacties op dit recept

  • Joan Lekkere salade ook met een rood pepertje erin.