Huzarensalade (ensaladilla rusa)

  • 6 personen
  • 15 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen, in blokjes en geblancheerd
  • 500 g wortels, in blokjes en geblancheerd
  • 1 kg verse of diepvrieserwten, geblancheerd
  • broodsoldaatjes, om te serveren
  • voor de mayonaise
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel wittewijnazijn of citroensap, gezeefd
  • 250 ml zonnebloemolie

Bereiden

Maak eerst de mayonaise. Doe de eidooier in een kom met 1½ theelepel van de azijn of het citroensap en een klein snufje zout. Roer het licht door met een garde of vork en klop er langzaam een kwart van de olie door, met 1-2 theelepels tegelijk. Schenk dan de resterende olie onder voortdurend kloppen in een langzame straal erbij. Voeg de resterende azijn of citroensap toe, proef en breng de mayonaise indien nodig op smaak. Maak de mayonaise bij voorkeur op een koele plaats en bewaar hem in de koelkast.

Laat de groenten goed uitlekken, doe ze in een kom en laat ze afkoelen. Voeg de mayonaise toe en schep alles goed door. Zet de salade tot gebruik in de koelkast. Steek voor het serveren een paar broodsoldaatjes in de salade.

Tip

Dit is de klassieke versie van een huzarensalade. Er zijn tal van varianten mogelijk: voeg bijvoorbeeld stukjes zure appel, walnoot of bleekselderij toe aan de groenten. Gekookte garnalen geven een heerlijke smaak aan deze eenvoudige salade.

Kookboek

Het recept 'Huzarensalade (ensaladilla rusa)' is afkomstig uit het kookboek...

Het tapasboek

Simone Ortega & Ines Ortega

'Het tapasboek' biedt een voortreffelijke verzameling een-voudige en authentieke recepten voor tapas, van gambas al ajillo (knoflookgarnalen) tot tortilla... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Huzarensalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!