Snelle salade niçoise
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vis
Ingrediënten
- 220-250 g haricots verts (vers of diepvries)
- 4 eieren
- 1 blikje ansjovis (30 g uitlekgewicht)
- 2 blikjes tonijn op olijfolie met msc-keurmerk à 150 g netto (fishes)
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 theelepel dijonmosterd
- 2 kropjes little gem-sla
- 1 oranje (of rode) paprika, in dunne repen
- 4-5 trostomaten (bijvoorbeeld tasty tom), ontveld en in partjes
- ca. 90 g zwarte of groene olijven (zonder pit), uitgelekt
- erbij: Turks brood, olijfolie, grof zout
Bereiden
Zet een grote platte schaal klaar.
Breng water met zout aan de kook en kook de haricots verts met de eieren ca. 6-7 minuten: de haricots knapperig gaar, de eieren net hard. Schep ze uit de pan, spoel ze koud in een vergiet onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Giet de ansjovis en tonijn af.
Klop een pittige dressing van olijfolie, citroensap, uitgeperste knoflook, mosterd, zout en peper. (Zet alle ingrediënten tot gebruik koel en afgedekt weg.)
Snijd het stronkje van de little gems, verwijder de lelijke bladeren en snijd de bladeren in grove repen. Verdeel de sla over de schaal en druppel de helft van de dressing erover.
Pel de eieren en snijd ze in parten/plakjes.
Rangschik haricots verts, tomaten, eieren, paprikarepen en tonijn op een mooie manier op de schaal. Druppel nog wat dressing over de tomaten en haricots verts.
Garneer de salade met de olijven en reepjes ansjovis. Geef er knapperig Turks brood bij, extra olijfolie en grof zout (om in te dippen).
Variatietip
Vervang de tonijn door sardientjes.
Opmerking
Oranje paprika’s zijn zoeter dan andere kleuren paprika's, kinderen vinden ze daarom ook lekker. Bovendien bevatten ze ook meer bètacaroteen (een gezond antioxidant) en vitamine C dan andere paprika's.
Kookboek
Het recept 'Snelle salade niçoise' is afkomstig uit het kookboek...
Weekendkoken
Loethe Olthuis
De recepten in dit boek zijn allemaal bijzonder van smaak en uitvoerig getest op 'stressloosheid'. Als je doet wat er staat, lukken ze altijd. Kook. Eet. Geniet.... lees verder
© Uitgeverij Terra