Zelfgemaakte mayonaise
- 1 schaaltje
- 10 min
- waardering 7,4
- Sauzen / dips
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 eigeel, op kamertemperatuur
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 1 theelepel citroensap
- ca. 100 ml zonnebloemolie of maïskiemolie
Bereiden
Zet een kom op een vochtige vaatdoek op het aanrecht. Klop met de mixer het eigeel los met de mosterd, wat zout en peper en een klein kneepje citroensap.
Giet druppel voor druppel de olie erbij en blijf kloppen zodat de olie goed wordt opgenomen. Zodra het mengsel iets dikker (en lichter van kleur) wordt, kun je langzamerhand de olie in een dun straaltje toevoegen. Blijf continu kloppen (totaal circa 5 minuten).
Proef en voeg eventueel wat extra zout, peper of citroensap toe. Doe de mayonaise over in een mooi schaaltje.
Extra benodigd
Mixer
Persoonlijke noot
'Zelf mayonaise maken moet je gewoon een keer proberen. Met een mixer is het zo gepiept, en het is echt veel lekkerder dan welk potje ook. Neutrale (zonnebloem)olie werkt het beste, maar je kunt ook een gedeelte vervangen door olijfolie voor een wat uitgesprokener smaak.' - Karin Luiten
Bron
Het recept 'Zelfgemaakte mayonaise' wordt je aangeboden door chef Koken met Karin.