Scandinavische bloemkoolsoep
bereiden
Ingrediënten
- 2 grote bloemkolen
- 2 grote aardappelen, geschild
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 3 laurierblaadjes
- 200 ml room
- om mee te serveren
- 1 theelepel boter
- 2 eetlepels kappertjes
- 100 g amandelen, fijngehakt (rogge-)broodkruimels
- 1 bos waterkers
Bereiden
Snijd de bloemkool, aardappelen en ui in grove stukken. Doe in een grote pan met de knoflook, de boter en de helft van de olijfolie. Verwarm langzaam tot de groenten beginnen te sissen. Giet 1 liter water erbij en voeg de laurierblaadjes en wat zout en peper toe. Doe het deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur zacht en laat 10-15 minuten doorkoken.
Verwijder de laurierblaadjes, voeg de room toe en pureer tot een gladde massa. Laat weer warm worden. Doe er eventueel wat extra water bij om de juiste consistentie te verkrijgen.
Smelt ondertussen de boter in een koekenpan en bak er de kappertjes, amandelen en broodkruimels in. Strooi dit voor het serveren over de soep en leg er wat waterkers op.
Extra benodigd
Staafmixer of blender
Opmerking
'Deze soep is zeer geschikt als voorgerecht, maar ook als hoofdmaaltijd op een doordeweekse dag. Het is lekker om er zelfgebakken brood bij te geven om in de soep te dippen. Soep is belangrijk comfortfood, helemaal als je in een koud klimaat leeft. Alle soepen kunnen worden opgepept met croutons, kruiden, specerijen, noten of andere heerlijkheden. Gegrilde garnalen zijn ook heerlijk bij bloemkoolsoep.' - Trine Hahnemann
Kookboek
Het recept 'Scandinavische bloemkoolsoep' is afkomstig uit het kookboek...
Scandinavisch Comfort Food
Trine Hahnemann
De Deense kok en schrijfster Trine Hahnemann laat je zien hoe je met veelal biologische seizoensproducten heerlijke Scandinavische gerechten
... lees verder © Uitgeverij Terra. Beeld: Columbus Leth