Romige goedgevulde groentesoep
bereiden
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter
- 1 gele ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, gepeld
- 2 middelgrote winterpenen, in stukjes
- 2 pastinaken, geschild en in stukjes
- 2-3 middelgrote aardappels, in stukjes
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1,9 liter groentebouillon van restjes of bouillon uit de winkel, plus meer indien nodig
- 260 g diepvriesdoperwten slagroom, als garnering (naar wens)
- gehakte verse peterselie, als garnering
- sneeën brood of naanbrood, voor erbij
Bereiden
Smelt de boter in een braadpan op matig vuur. Voeg de gesnipperde ui en de knoflooktenen toe. Laat ze 2-3 minuten bakken terwijl je af en toe roert, tot de ui zacht wordt en begin te geuren. Voeg de wortel, pastinaak, aardappel en bleekselderij toe. Bestrooi de groenten met flink wat zout en laat ze 5-6 minuten bakken, terwijl je ze elke 30 seconden omroert. Het is de bedoeling dat ze lichtbruin kleuren en een beetje beginnen te garen, maar ook dat de verschillende smaken kennis met elkaar maken. Als je een aards, boterachtig aroma ruikt, ben je op de goede weg.
Giet zoveel bouillon bij de groenten dat alles onderstaat. Laat het zachtjes aan de kook komen en draai het vuur laag. Laat de groenten 20-25 minuten koken in de bouillon, tot ze zacht zijn. Gebruik een staafmixer of giet de soep voorzichtig in de kom van een blender; maal de soep tot hij glad, romig en rijk is. Giet de soep zo nodig terug in de pan.
Draai het vuur uit. Voeg de diepvriesdoperwten toe en laat ze gaar worden in de restwarmte. Proef de soep en voeg zout en peper naar smaak toe. Ik roer voor het serveren een beetje room door de soep, bestrooi hem met verse peterselie en druppel er dan wat olijfolie over. Ik vind warm naanbrood er ook lekker bij, maar doe wat je zelf wilt.
Extra benodigd
Staafmixer of blender
Tip
Overgebleven soep kun je 3-4 dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast.
Opmerking
Tegen goede soep kan niets op. Soep verwarmt, troost en geeft je een behaaglijk gevoel. Dat is absoluut het geval met dit recept. Alleen al de geur van de groenten die worden gesmoord in boter brengt me direct terug naar mijn kindertijd. Voor dit simpele recept moet je wel veel groente snijden, maar het hoeft niet heel netjes, want uiteindelijk wordt alles fijngemalen.
Kookboek
Het recept 'Romige goedgevulde groentesoep' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker. Gezond. Goedkoop.
Kevin Tatar
'Lekker. Gezond. Goedkoop' van foodblogger Kevin Tatar staat vol inspirerende ideeën voor elke maaltijd en bevat handige tips en technieken om ervoor te zorgen dat elk recept meteen de eerste keer lukt. It's time to kwoowk!
... lees verder © Forte Culinair