Turkse groentesoep met eier-citroensaus

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote of 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • 400 g aardappels, in blokjes van 1 cm
  • 280 g wortels, in blokjes van 1 cm
  • 250 g bleekselderij, in blokjes van 1 cm
  • 85 g orzo (of glutenvrije kleine pasta of rijst)
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel pul biber (o.a. Turkse winkel) of gewone chilivlokken
  • een klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • partjes citroen, om erbij te serveren

Bereiden

Verhit de olijfolie in een grote kookpan op middelhoog vuur, voeg de ui toe en bak 5 minuten. Roer de blokjes aardappel, wortel en bleekselderij erdoor, breng op smaak met zout en peper en bak 2 minuten mee. Voeg 1,2 liter heet water toe en breng met het deksel op de pan aan de kook. Zet het vuur laag en laat 25 minuten met het deksel op de pan zachtjes koken.

Voeg de orzo toe aan de pan en kook 10 minuten af en toe roerend.

Meng intussen de eidooiers met het citroensap in een kleine kom. Schep een soeplepel soep bij het eimengsel en meng goed. Schenk de saus langzaam bij de pruttelende soep en roer voortdurend zodat de eieren niet stollen. Laat 3 tot 5 minuten op laag vuur garen. Laat de soep niet aan de kook komen, want dan kan hij schiften. Breng indien nodig op smaak met zout en peper, roer de pul biber erdoor en haal de soep van het vuur.

Voeg de gehakte bladpeterselie toe, roer een keer goed door en serveer direct met partjes citroen. De soep wordt dikker als je hem laat staan, dus misschien moet je nog wat water toevoegen als je hem later serveert.

Opmerking

In Anatolië starten de meeste mensen de dag met een kom stevige soep. Deze voedzame, heerlijke soep wordt op de terbiyeli-manier gemaakt, waarbij citroensap met eidooiers wordt geklopt om de soep te binden. Dat voegt een heerlijke zurige smaak toe waar ik dol op ben. Je moet de eiercitroensaus langzaam op temperatuur laten komen in het hete vocht, zodat de soep niet schift. Dit is een grove, verzadigende soep, een maaltijd op zich, en een geweldige manier om overgebleven groenten te verwerken; rode bietjes, zoete aardappel, courgette en erwten passen er allemaal bij.

Kookboek

Het recept 'Turkse groentesoep met eier-citroensaus' is afkomstig uit het kookboek...

Sebze

Dat vegetarisch eten alles behalve saai is, bewijst de Turkse foodjournalist Özlem Warren met Sebze. Dit kleurrijke kookboek biedt meer dan 85 veelzijdige gerechten uit het hart van Turkije met groente - sebze in het Turks - in de hoofdrol

... lees verder

© Good Cook

Groentesoep tips