Romige pastinaaksoep met knoflookcroutons
bereiden
Ingrediënten
- 2 eetlepels roomboter
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- paar takjes tijm
- 800 g pastinaak, in blokjes
- 750 ml groentebouillon
- 100 ml room
- voor de knoflookcroutons
- 4 witte boterhammen
- olijfolie
- 1 flinke teen knoflook
- paar takjes tijm
Bereiden
Verhit de roomboter in een soeppan en fruit de ui glazig. Knijp er de knoflook in uit, voeg de tijmblaadjes toe en bak even mee. Doe er de pastinaak bij en laat een paar minuten op laag vuur meebakken. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Kook tot de pastinaak gaar is, na ongeveer 15 minuten. Laat de soep afkoelen.
Maak intussen de knoflookcroutons. Verwijder de korsten en snijd het brood in blokjes van ca. 1 bij 1 cm. Verhit in een koekenpan enkele eetlepels olijfolie en bak op middelhoog vuur de brooddobbelsteentjes. Knijp er halverwege de knoflook boven uit, schud de pan en breng op smaak met zout, peper en tijm. De croutons zijn klaar als ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze afkoelen op keukenpapier.
Pureer met een blender de soep en voeg er de room aan toe. Proeven en eventueel met zout en peper of tijm verder op smaak brengen.
Dien op met de croutons op de soep.
Extra benodigd
Blender
Tip
Zet in de herfst stokken op de plekken waar je pastinaken staan. Zo weet je waar je moet scheppen als er sneeuw ligt. Pastinaken oogsten doe je pas op het laatste moment, want hoe langer ze in de grond zitten, hoe zoeter ze worden. Dat treft, want zo kun je na een winterse sneeuwwandeling lekker opwarmen en bijkomen met deze kostelijke soep.
Kookboek
Het recept 'Romige pastinaaksoep met knoflookcroutons' is afkomstig uit het kookboek...
Greendelicious
Natascha Boudewijn
Maak van je eigen verbouwde smakelijke en pure groenten, verse kruiden en eetbare bloemen de lekkerste gerechten, zoals spinaziesalade met aardbei... lees verder
© Uitgeverij Becht