Witlofsoep uit België
bereiden
Ingrediënten
- 40 g boter
- 1 kg witlof, stronkjes verwijderd en in stukken gesneden
- 1 prei, het witte gedeelte, in ringen
- 1 witte ui, gesnipperd
- 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1½ liter groentebouillon, warm
- 150 ml (soja)room
- ¼ theelepel nootmuskaat, gemalen
- 2 eetlepels verse bladpeterselie, grof gehakt
Bereiden
Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en doe de witlof (houd 1 stronkje apart ter garnering), prei, ui en blokjes aardappel erbij. Stoof zo'n 5 minuten. Niet te lang, omdat de lof anders bitter wordt.
Voeg de tijm en laurierblaadjes toe, roerbak even mee en giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat onder gesloten deksel zo'n 20 minuten zachtjes koken.
Haal de laurierblaadjes eruit en pureer de soep glad met behulp van de staafmixer. Giet de soep door een zeef, roer de room erdoorheen en breng op smaak met nootmuskaat en zout en peper.
Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met fijngesneden witlof en verse peterselie. Serveer eventueel met wat notenbrood en boter.
Extra benodigd
Staafmixer
Opmerking
'In België spreekt men van witloof in plaats van witlof, terwijl de Franstalige Belgen het chicon noemen. Een woord dat de Fransen weer niet kennen, die noemen het namelijk endive! Hoe dan ook, witloofsoep is voor de Belgen zoiets als snert voor ons Hollanders en het komt dan ook wel degelijk van Belgische bodem. Witlof werd per ongeluk ontdekt door een Belgische boer in 1830. Iets om trots op te zijn, want het was iets nieuws en werd het witte goud genoemd! Tegenwoordig wordt witlof niet meer onder de grond gekweekt, maar op water - wat uiteraard veel sneller gaat - waardoor het in groten getale geteeld kan worden. Maar lekker blijft het wel. Soit.' - Mirjam Leslie - Pringle
Kookboek
Het recept 'Witlofsoep uit België' is afkomstig uit het kookboek...
World of veggies
Mirjam Leslie - Pringle
In 'World of veggies' staan 100 klassieke vegetarische recepten - van ontbijt tot diner en van snacks tot sweets - die stuk voor stuk bewijzen dat gerechten... lees verder
© Uitgeverij Carrera