Tajine van kip met ui, knoflook en ingemaakte citroen

4 personen
bereiden

waardering 6,6obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 boerenkip van ca. 1,2 kg
  • 30 g boter
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel saffraanpoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 2 grote uien, in dunne ringen
  • 1 hele bol verse knoflook, in ongepelde losse teentjes (of 6 grote teentjes gedroogde knoflook)
  • 20 g bladpeterselie, grof gehakt
  • 3 kaneelstokjes
  • 50 g ingemaakte citroen, in kleine blokjes
  • 150 g ontpitte zwarte olijven, in plakjes
  • het sap van ½ citroen

Bereiden

Snijd de kip in 10 stukken (of vraag uw poelier dit voor u te doen) en bestrooi ze rondom met zout en peper.

Zet een van tevoren geweekte tajine van ca. 31 cm doorsnede op een vlamverspreider op matig vuur. Verhit er de boter in; voeg dan het gemberpoeder, saffraanpoeder en de kardemom toe. Roerbak alles 1 minuut. Schep de ui en knoflook erdoor en bestrooi ze met zout en peper. Zet het deksel op de tajine en laat alles ca. 10 minuten bakken, waarbij u het een keer omschept.

Voeg de stukken kip, driekwart van de peterselie, 250 ml water (of bouillon) en de kaneelstokjes toe. Zet het deksel weer op de tajine en laat het gerecht ca. 1 uur sudderen. Vergeet niet de kip een of twee keer om te draaien.

Schep wanneer de kip gaar is de ingemaakte citroen, olijven, het citroensap en de overgebleven peterselie door de saus. Zet er het deksel weer op en laat alles nog ca. 5 minuten sudderen. Dien op met gekookte aardappels, rijst of Marokkaans of Turks platbrood.

Extra benodigd

Tajine (Ø 31 cm)

Kookboek

Het recept 'Tajine van kip met ui, knoflook en ingemaakte citroen' is afkomstig uit het kookboek...

Tajine

De Marokkaanse keuken is hot, en dat is vooral te danken aan de fantastische tajinegerechten die er zo'n bijzonder, zuidelijk tintje aan geven. Kim Maclean laat zien dat er... lees verder

© Uitgeverij Becht

Tajine tips