Vanille-ijs

6 personen
bereiden
wachten

waardering 7,6obv 16 waarderingen

Ingrediënten

  • 480 ml volle melk
  • 480 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 2 theelepels vanille-essence
  • 12 eierdooiers
  • 200 g fijne tafelsuiker

Bereiden

Giet de melk en slagroom in een zware pan. Splijt het vanillestokje open in de lengte. Schraap er het zaad uit en doe dat bij de melk en room. Meng even en voeg dan het vanillestokje en de vanille-essence toe. Breng tegen de kook aan. Neem dan de pan van het vuur en laat de inhoud 30 minuten trekken.

Doe de eierdooiers met de suiker in een grote kom en klop alles tot een lichtgeel mengsel. Neem het vanillestokje uit het melk-roommengsel en giet dat al roerend over de suiker en dooiers.

Giet het custardmengsel in een zware pan of au bain-mariepan. Laat al roerend sudderen op een laag vuur tot het mengsel aan de achterkant van de lepel blijft hangen. (Laat het mengsel onder geen voorwaarde aan de kook komen omdat het dan zal schiften.) Laat de custard afkoelen.

Giet de custard in een ijsmachine en laat draaien. Zet het ijs in de diepvries tot het stevig is. Heb je geen ijsmachine, doe dan het custardmengsel in een diepvriesbak en zet die 1 tot 2 uur in de diepvries (de vriestijd is afhankelijk van de ouderdom / gesteldheid van je vriezer). Zodra het mengsel langs de rand begint te bevriezen, neem je de bak eruit en roer je het mengsel goed met een vork of garde. Daarna zet je de bak weer terug in de vriezer en herhaal je deze werkwijze nog twee keer. Je kunt het mengsel ook in een keukenmachine draaien tot het mooi glad is. Zet in de diepvries tot het ijs stevig is. Neem het ijs 20 tot 30 minuten voor het serveren uit de diepvries en zet het in de koelkast.

Extra benodigd

IJsmachine

Kookboek

Het recept 'Vanille-ijs' is afkomstig uit het kookboek...

IJs & sorbets

De onweerstaanbare recepten in dit boek zullen alle liefhebbers van roomijs inspireren. Van klassieke recepten als romig aardbeienijs tot een verrassende lekkernij... lees verder

© Good Cook

IJs tips

Reacties op dit recept

  • Peter Is het ook mogelijk om i.p.v. zelf custard te maken ook te werken met (Koopmans) custardpoeder? Welke maat heb ik dan nodig, de vla of de pudding hoeveelheid? Voor mijn gevoel eerder de vla.