Jamie Oliver: stoofperen in amarone

8 personen
bereiden

waardering 7,9obv 22 waarderingen

Bevat per portie

449 kcal
1 g eiwit
26 g vet
37 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 2 vanillestokjes
  • 1 fles Amarone of Barolo rode wijn
  • 225 g suiker
  • klein kaneelstokje
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • klein bosje verse tijm
  • 8 Doyenne du Comice peren, geschild en de onderkant eraf gesneden
  • 250 g boter

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Splijt de vanillestokjes en schraap het zaad eruit. Doe de stokjes en het zaad in een braadpan of kasserol met deksel waar de peren precies in passen en doe er de rode wijn bij met de suiker, het kaneelstokje en sinaasappelsap en -rasp. Bind de tijm met keukengaren vast en gooi het er ook in. Breng alles aan de kook, temper het vuur en zet de peren rechtop naast elkaar in het vocht. Doe het deksel op de pan en zet hem ongeveer 1 uur in de oven tot de peren zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Ze moeten wel zacht zijn, maar mogen hun vorm niet verliezen en afhankelijk van de rijpheid kan de tijd langer of korter zijn. Als ze klaar zijn hebben ze alle smaak en kleur van de wijn overgenomen en ruiken ze verrukkelijk.

De wijn en suiker zijn nu ingekookt en hebben een doordringende geur. Neem de peren uit de pan, zet de pan op het vuur en laat de saus tot de helft inkoken. Voeg van het vuur af de boter toe, schud de pan maar zet hem niet meer terug op het vuur. Nu heb je een heerlijke intense saus waar je een moord voor zou doen. Zet de peren weer in de pan en laat ze tot het serveren staan. Warm is de beste temperatuur voor dit gerecht, en het is het lekkerst met wat opgeklopte crème fraîche of zure room, wat een heerlijk contrast vormt met de rijke saus.

Extra benodigd

Keukengaren

Opmerking

'Dit recept is zo eenvoudig en zo verrukkelijk, als je wat mooie peren en een heel mooie fles Amaroneachtige rode wijn te pakken kunt krijgen, kun je wat beleven. Wanneer je slechte wijn en rimpelige oude peren gebruikt zal het eindresultaat vreselijk zijn. Doe het goed of doe het niet.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: stoofperen in amarone' is afkomstig uit het kookboek...

De basis van het koken

'Voor dit boek werd ik geïnspireerd door een Groot Idee: leid een team van kansarme jongeren op tot chefs en help hen een chic restaurant in Londen te... lees verder

© 2002 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Stoofperen tips

Reacties op dit recept

  • Christian Barolo is wel zonde van het geld... hoogstens een gewone Barbaresco of een nebbiolo d'Alba gebruiken. Of anders een leuke ripasso.
  • Kitty Het was verrukkelijk, toch moet volgens mij de binnenkant van de peer voorzichtig eruit gehaald worden. De creme fraiche met mascarpone mengen maakt het subliem.
  • Renate Ik vind het er niet zo lekker uitzien. Misschien is het wel lekker. Eens proberen waard.
  • S.M. Doyenne de comice zijn toch geen stoofperen?