Beef Wellington van Gizzi Erskine
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 kg ossenhaas
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 bananensjalotten, gepeld en gesnipperd
- 5 weidechampignons of portobello's, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
- blaadjes van een paar takjes verse tijm
- 1 theelepel truffelolie (desgewenst)
- ½ bosje platte peterselie, gehakt
- 12 plakken parmaham
- bloem om te bestuiven
- 450 g bladerdeeg, ontdooid
- 2 eidooiers van grote scharreleieren, geklopt
Bereiden
Leg de ossenhaas op een snijplank en bestrooi hem flink met zout en zwarte peper. Verhit 1 lepel olijfolie in een koekenpan en bak het vlees aan alle kanten bruin in ongeveer 8 minuten. Zet apart en laat afkoelen. Verhit de andere eetlepel olijfolie en voeg de sjalotten aan dezelfde pan toe en bak ze 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak ze 10 minuten of tot ze zacht en bruin worden. Voeg tijdens de laatste minuut de knoflook, tijm, truffelolie (als je die gebruikt) en peterselie toe. Haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
Neem een dubbel stuk plasticfolie van ongeveer 40 cm en leg dat op een werkvlak. Leg daar een andere dubbele laag plasticfolie op, waarbij deze laag de eerste laag met ongeveer 10 cm overlapt. Leg nu, beginnend bij de onderkant, 6 plakken parmaham in het midden van de folie waarbij de plakken elkaar overlappen. Leg de volgende 6 plakken op dezelfde wijze op deze laag. Verspreid de champignons over de ham. Leg de ossenhaas aan één kant van de ham en rol hem met behulp van de folie in de ham, wikkel de folie stevig rond de ossenhaas. Leg het geheel 30 minuten in de koelkast.
Bestuif een werkvlak met bloem. Haal het bladerdeeg uit de koelkast, leg het op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit tot een rechthoek van 40 x 30 cm. Ontdoe de in ham gewikkelde ossenhaas voorzichtig van zijn plasticfolie. Leg de breedste zijde van het bladerdeeg naar je toe en leg de ossenhaas aan de onderkant van het deeg. Rol de ossenhaas in het deeg. Snijd de randen bij.
Maak van het overtollige deeg figuurtjes, zoals bladeren of sterren. Kwast met een invetkwastje het geklopte eigeel over het deeg. Leg de deegfiguurtjes op het deeg en bestrijk ze met nog meer eigeel. Leg de beef Wellington 30 minuten in de koelkast en verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6.
Haal de ossenhaas uit de koelkast en bak hem 35 minuten in de oven of tot het deeg goudgeel en knapperig is. Het vlees is gaar en zal medium rare zijn. Laat 15 minuten rusten voor je het serveert.
Extra benodigd
Plasticfolie
Opmerking
'Beef Wellington is een echt Engels recept, bestaande uit biefstuk met champignons, gebakken in deeg. Bij ons thuis is dit gerecht een topper. De meeste mensen denken dat dit gerecht moeilijk te maken is, maar eigenlijk is alleen het uitrollen van het deeg een beetje lastig. Ik heb het gerecht een beetje chiquer gemaakt met een scheutje truffelolie en wat parmaham. Probeer dit recept en je zult trots zijn op jezelf!' - Gizzi Erskine
Kookboek
Het recept 'Beef Wellington van Gizzi Erskine' is afkomstig uit het kookboek...
Gizzi's keukenmagie
Gizzi Erskine
Gizzi Erskine biedt je niet alleen maar recepten, maar ze geeft jou - de kok - vertrouwen in de keuken. Alles komt aan bod, van het maken van eenvoudig pastadeeg en
... lees verder © Uitgeverij TerraBeef Wellington tips
Reacties op dit recept
- Susanna Heerlijk! Maar ik moest toch tijdens het koken denken... is dit niet een beetje zonde van zo'n lekkere ossenhaas?!?! Maar het is wel lekker en anders :)
- ella Heb een Wellington gemaakt van Ramsay, wie heeft het recept van wie overgenomen. De Wellington was echt een toppertje, zelfs met 1 hand klaar te maken. Ella