Toad in the hole
bereiden
Ingrediënten
- 120 g bloem
- 3 grote eieren
- 250 ml melk
- 1 theelepel mosterdpoeder
- kruiden naar smaak en aangepast aan de worst (van mosterdzaad tot currymengsel of juist groene kruiden van salie en tijm tot peterselie of rozemarijn)
- 8 verse worsten naar wens
- neutrale olie
- optioneel: 1 (rode) ui, in parten of halve ringen
- optioneel: 1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- voor de uienjus
- neutrale olie of boter
- 2 (rode) uien, in halve ringen
- 1 volle theelepel suiker
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel azijn
- 150 ml runderbouillon
- optioneel: kruiden zoals hierboven
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C (of heter als dat kan).
Doe de bloem in een kom, breek de eieren in een kuil in het midden. Meng goed door elkaar en voeg om klontjes te voorkomen de melk in porties toe, roer steeds helemaal glad. Maak op smaak met kruiden, peper en zout en eventueel ui en knoflook.
Leg de worstjes in een ovenschaal met hoge rand (van 15 x 30 cm) en werk er een beetje olie door tot ze glanzen maar niet druipen van het vet. Zorg dat de wanden van de schaal ook ingevet zijn en zet 15 minuten in de oven.
Haal de schaal uit de oven, zet hem nog even op een gasbrander als het vet niet bubbelend heet is. Schenk het beslag over de worstjes tot ze voor driekwart onderstaan. Zet terug in de oven, draai de temperatuur naar 200 °C en laat in circa 35 minuten luchtig, gaar en goudbruin bakken. Houd de deur tijdens het bakken gesloten.
Maak terwijl de toad in zijn hole bakt uienjus: verwarm in een pannetje met zware bodem een beetje olie of boter en fruit de ui erin. Laat in een minuut of 15 goudbruin kleuren. Maak af en toe los van de bodem en meng eventuele kruiden er halverwege door.
Bestrooi met suiker en bloem. Roer goed om en laat in 2 minuten de bloem garen en licht kleuren. Blus af met azijn en bouillon, roer goed om klontjes te voorkomen. Laat in nog ongeveer 4 minuten tot dikke, schepbare 'jus' koken. Maak op smaak met peper en zout.
Snijd de toad in stukken en schep de uienjus eroverheen.
Extra benodigd
Dunne metalen ovenschaal (15 x 30 cm)
Tips
'Meestal worden verse worstjes gebruikt voor dit recept, maar alles kan, als ze maar lekker zijn. Merguez is bijvoorbeeld een leuke variatie. Gebruik een dunne metalen schaal zodat het beslag direct bakt en bubbelt als je het erin giet.' - Meneer Wateetons
Kookboek
Het recept 'Toad in the hole' is afkomstig uit het kookboek...
Worstbijbel
Meneer Wateetons
Meneer Wateetons onthult alle slagersgeheimen en laat zien hoe je een worst draait, vult, knoopt, rookt en droogt. Aan de hand van uitgebreide instructies en duidelijke stap-voor-stapfoto's worden alle technieken van het worst maken uitgelegd
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Simone van den Berg