Gordon Ramsay: kleverige spareribs
bereiden
Ingrediënten
- 2 kg varkensribbetjes, losgesneden
- olijfolie, om te bakken
- 6-8 teentjes knoflook, in plakjes
- stukje verse gemberwortel van 10 cm, in plakjes
- 2-4 theelepels gedroogde chilivlokken, naar smaak
- 2 theelepels szechuanpeperkorrels
- 8 steranijs, heel
- 8 eetlepels dunne vloeibare honing
- 300 ml sojasaus
- 4-5 eetlepels rijstazijn
- 600 ml shaoxingrijstwijn of halfdroge sherry
- 10 lente-uitjes, bijgesneden en in ringetjes
- 800 ml kippenbouillon
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4.
Wrijf de ribbetjes goed in met zout en peper. Verwarm een braadslee met een beetje olijfolie op het fornuis en braad de ribbetjes 5-10 minuten aan tot ze rondom gekleurd zijn.
Voeg knoflook, gember, chilivlokken, szechuanpeperkorrels, steranijs en honing toe en bak nog 2 minuten tot de honing begint te karamelliseren. Voeg sojasaus, rijstazijn en rijstwijn toe, breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes koken. Proef en breng op smaak, voeg zo nodig wat extra azijn toe. Voeg lente-ui en bouillon toe en breng aan de kook. Laat in 1 uur mals worden in de voorverwarmde oven en keer de ribbetjes halverwege de kooktijd.
Haal de braadslee uit de oven en zet weer op het fornuis. Verwarm de marinade en laat 8-10 minuten inkoken tot de saus dik en stroperig is. Keer de ribbetjes zodat ze rondom met saus bedekt zijn en dien ze op.
Hoe geef ik spareribs extra smaak?
Als de ribbetjes uit de oven komen, kun je ze een dag of twee in hun kleverige marinade laten liggen, waardoor de smaak zich echt goed kan ontwikkelen. Als je het gerecht af wilt maken, zet je ze 20 minuten op het fornuis tot ze door en door warm zijn.
Opmerking
'Kleverig, stevig van structuur, zoet en zuur, deze ribbetjes zijn onweerstaanbaar. De saus zit bomvol opwekkende citrussmaken, met het zoete van de honing als tegenspeler voor de specerijen. Het geheim is dat je de ribbetjes eerst goed moet laten karamelliseren voor je een van de andere ingrediënten toevoegt. Terwijl ze smoren in de oven, zal al die kleur worden omgezet in een ongelooflijke smaak.' - Gordon Ramsay
Kookboek
Het recept 'Gordon Ramsay: kleverige spareribs' is afkomstig uit het kookboek...
Koken als een chef
Gordon Ramsay
In 'Koken als een chef' geeft Ramsay je gedegen, praktische informatie over technieken, ingrediënten en bereidingswijzen. In 11 thematische hoofd
... lees verder © Van DishoeckSpareribs tips
Reacties op dit recept
-
F
Zo'n ontzettend lekker recept! Maak het inmiddels al 2 jaar bijna om de 6 weken wel een keer. Al een hoop eters mee kunnen verrassing.
Enige aanpassing die ik heb gedaan is de sojasaus door ketjap te vervangen. Maakt het net iets zoeter, wat lekker is als tegenhanger van de steranijs en azijn. - astrid Zou dit ook op een inductieplaat kunnen? Ben bang dat de hitte zich niet goed verdeeld.
- Riet Ik vroeg me af of je de spare ribs eruit moet halen tijdens het inkoken?