Kaas-speculaascake met zuidvruchten
- 10 personen
- 30 min
- waardering 7,7
- Gebak
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 theezakjes
- 40 g gedroogde abrikozen
- 40 g pruimedanten, de pitten verwijderd
- 40 g gedroogde vijgen
- 250 g mozzarella
- 240 g kleine, verse geitenkaas
- 150 ml slagroom
- 140 g roquefort
- 2 eetlepels olijfolie
- ongeveer 150 g speculaaspoeder (fijn verkruimelde speculaasjes)
Bereiden
Breng een kleine pan water aan de kook. Laat er van het vuur af de theezakjes een paar minuten in trekken. Neem de zakjes uit de thee. Doe er dan de gedroogde vruchten in en laat die wellen. Wacht een paar minuten en giet de gewelde vruchten dan af en veeg ze af.
Snijd de mozzarella in ongeveer 5 mm dikke plakken. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Meng in een keukenmachine de verse geitenkaas met wat slagroom. Draai dan op dezelfde manier de roquefort met wat slagroom. Breng op smaak met wat peper. Doe de twee kaasmengsels in twee aparte spuitzakken (je kunt ze ook uitsmeren met een spatel).
Vet de binnenkant van een cakeblik lichtjes in met een beetje olijfolie. Bestrooi de binnenkant dan gelijkmatig met speculaaspoeder. Bekleed de wand van het blik met plakken mozzarella, die je zo nodig hebt bijgesneden zodat ze in het blik passen. Spuit of spatel onderin het blik een gelijkmatig dikke laag geitenkaas. Dek de kaas af met zuidvruchten en schik vijg, abrikoos en pruimedant om en om. Bestrooi met speculaaspoeder. Druk het geheel lichtjes aan met je vingertoppen. Spuit er dan een laagje roquefort op. Schik er weer een laagje zuidvruchten op en eindig dan met een laagje geitenkaas. Bestrooi met speculaaspoeder.
Dek het blik af met plasticfolie en zet het blik dan minstens 3 uur in de koelkast. Stort de cake op een dienschaal en strooi er nog wat speculaaspoeder over.
Extra benodigd
Keukenmachine, plasticfolie
Kookboek
Het recept 'Kaas-speculaascake met zuidvruchten' is afkomstig uit het kookboek...
Speculaas
José Maréchal
Met dit boek ontdek je de meest lekkere en spectaculaire smaakcombinaties met speculaas. Van hartige en zoete sausjes, cheesecake, soufflé... lees verder
© Good Cook