Broodje pulled jackfruit

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 blikken (pulled) young jackfruit
  • 4 (brioche)broodjes
  • extra barbecuesaus
  • voor de marinade
  • 100 ml barbecuesaus (zie onderaan het recept)
  • 2 teentjes knoflook (uit de knijper)
  • 2 theelepels sambal
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • voor de rodekoolslaw
  • 150 g fijn gesneden rode kool
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel maple syrup
  • 1 takje munt
  • 1 zure appel

Bereiden

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.

Meng de marinade in een grote kom.

Spoel het jackfruit goed af onder de kraan in een vergiet en laat uitlekken. Trek met je vingers (of twee vorken) uit elkaar tot het lijkt op draadjesvlees.

Schep door de marinade en laat 15 minuten (of langer) staan.

Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat of braadslee en rooster 30 minuten in de oven. Dit kan ook al van tevoren.

Doe de rode kool in een kom, bestrooi royaal met zout en masseer/knijp/duw met beide handen een paar minuten tot de kool vanzelf zachter wordt.

Pers de limoen uit, meng met maple syrup en peper. Rasp de appel. Hak de munt fijn. Meng kool, appel, saus en munt door elkaar.

Warm de jackfruit eventueel kort op in de magnetron, of warm wat barbecuesaus op in een steelpan en schep de jackfruit daar doorheen.

Schep 4 broodjes lekker vol, garneer met rode kool.

Extra benodigd

Bakpapier

Zelfgemaakte barbecuesaus

Doe 250 g tomatenketchup, 3 eetlepels Japanse sojasaus, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 1 eetlepel dijonmosterd, 2 theelepels gerookt paprikapoeder (pimentón) en 1 scheutje tabasco in een steelpan. Breng al roerend aan de kook. Laat op een sudderpitje onder een deksel 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg vooral naar eigen smaak extra zoet, zuur, zout of pit toe. Laat afkoelen, de saus dikt dan ook nog wat in. Te dik? Drupje water erdoor. Blijft weken houdbaar in de koelkast. Tip: zet de steelpan op de weegschaal en begin met het afwegen van de hoeveelheid tomatenketchup. Dat scheelt een hoop geklieder.

Opmerking

Jackfruit is mirakels spul: een tropische vrucht die tegenwoordig in elke supermarkt verkocht wordt in blik. Het smaakt feitelijk nergens naar, maar heeft een grappige draadjesvleesstructuur en kan elke smaak opnemen die je maar wilt. Ideaal voor een kruidig broodje fake pulled pork.

Kookboek

Het recept 'Broodje pulled jackfruit' is afkomstig uit het kookboek...

Vega zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten

Op veler verzoek komt Karin Luiten eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend... lees verder

© Fontaine uitgevers. Beeld: Harold Pereira

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Koken met Karin recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!